Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Domena (više varijabli)

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Domena (više varijabli)

Postod eseper » Subota, 09. Maj 2015, 18:10

Molio bih pomoć za zadatak.

Skicirajte domenu funkcije
[dispmath]f(x,y)=\log\sin x+\sqrt{\frac{y^2-4y+4}{-y^2-3y-2}}[/dispmath]
Evo što sam uspio napraviti:

Dva uvjeta:
1) [inlmath]\sin x>0[/inlmath]
2) [inlmath]\sqrt{\frac{y^2-4y+4}{-y^2-3y-2}}\ge0[/inlmath]

Pod [inlmath]2)[/inlmath] opet imam dva slučaja
[inlmath]i)[/inlmath] kad je brojnik veći ili jednak nuli, a nazivnik veći od nule
[inlmath]ii)[/inlmath] kad je brojnik manji ili jednak nuli, a nazivnik manji od nule

[inlmath]y^2-4y+4[/inlmath] je [inlmath](y-2)^2[/inlmath], a to je uvijek veće od nule.
[inlmath]-y^2-3y-2[/inlmath] je parabola ([inlmath]y_1=-2,\;y_2=-1[/inlmath]), da se rješim ovog minusa pomnožim s [inlmath]-1[/inlmath], pa će mi u [inlmath]i)[/inlmath] biti [inlmath]y^2+3y+2<0[/inlmath], a u [inlmath]ii)[/inlmath] obrnuto.

Rješenje slučaja[inlmath]2)[/inlmath] je unija, tj. svi realni brojevi osim same parabole?
Konačno rješenje je presjek slučaja [inlmath]1)[/inlmath] i [inlmath]2)[/inlmath]?

Nadam se da sam na dobrom putu :mrgreen:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Domena (više varijabli)

Postod Daniel » Subota, 09. Maj 2015, 21:18

eseper je napisao:Dva uvjeta:
1) [inlmath]\sin x>0[/inlmath]
2) [inlmath]\sqrt{\frac{y^2-4y+4}{-y^2-3y-2}}\ge0[/inlmath]

Treba ti i treći uslov, da je nazivnik različit od nule, mada si ti taj uslov indirektno i postavio, time što si razmatrao samo podslučajeve da je nazivnik veći i da je manji od nule, a ne i da je jednak nuli. Ipak, pravilnije je naglasiti da je i to jedan od uslova.

eseper je napisao:[inlmath]y^2-4y+4[/inlmath] je [inlmath](y-2)^2[/inlmath], a to je uvijek veće od nule.

Zapravo, veće od nule ili jednako nuli.

eseper je napisao:[inlmath]-y^2-3y-2[/inlmath] je parabola ([inlmath]y_1=-2,\;y_2=-1[/inlmath]), da se rješim ovog minusa pomnožim s [inlmath]-1[/inlmath], pa će mi u [inlmath]i)[/inlmath] biti [inlmath]y^2+3y+2<0[/inlmath], a u [inlmath]ii)[/inlmath] obrnuto.

Nema potrebe da množiš s [inlmath]-1[/inlmath]. Kad imaš minus ispred kvadratnog člana onda znaš da je teme te parabole okrenuto prema gore, pa će parabola imati pozitivne vrednosti onda kada se [inlmath]x[/inlmath] nalazi u intervalu [inlmath]\left(x_1,x_2\right)[/inlmath].

eseper je napisao:Rješenje slučaja[inlmath]2)[/inlmath] je unija, tj. svi realni brojevi osim same parabole?

Ovaj deo nisam razumeo – šta znači svi realni brojevi osim same parabole?
Inače, pošto si konstatovao da je brojnik uvek [inlmath]\ge0[/inlmath], nazivnik takođe treba da bude pozitivan, ali vodi računa o tome da za slučaj kada je brojnik jednak nuli, tada nazivnik sme da bude i pozitivan i negativan.

eseper je napisao:Konačno rješenje je presjek slučaja [inlmath]1)[/inlmath] i [inlmath]2)[/inlmath]?

Da.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod eseper » Subota, 09. Maj 2015, 21:40

Možeš li poslati sliku konačnog rješenja :)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Subota, 09. Maj 2015, 21:54

Hajde, možeš ti to i sâm. :) Nemoj ostalim forumašima davati loš primer. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Subota, 09. Maj 2015, 22:08

Ispada mi nešto čudno što sumnjam da je točno. Pa ne želim postati gluposti :mrgreen:
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Subota, 09. Maj 2015, 23:16

Daj, ne zezaj, :) nije sramota pitati već je sramota odustati bez borbe. :) Možeš li precizirati šta ti tačno od ovog što sam napisao nije jasno, nije mi zaista nikakav problem da dodatno pojasnim šta god treba?
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod desideri » Nedelja, 10. Maj 2015, 17:43

eseper je napisao:Možeš li poslati sliku konačnog rješenja

@eseper, pozdrav :thumbup:
Vidim da si stari forumaš, što mi je izuzetno drago. Pregledao sam tvoje postove, baš su kvalitetni. Evo ja ću ovo da ti crtam ako nećeš ti, zaslužio si, ma šta pričao Daniel. ;) A veruj mi da bih pre kucao Latex dve stranice nego da crtam :(
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod eseper » Utorak, 12. Maj 2015, 17:47

Evo, ispalo mi je ovo. Vjerojatno nema veze s vezom... :mrgreen:

Parabola nije obuhvaćena.
Prikačeni fajlovi
dfvv.png
dfvv.png (2.55 KiB) Pogledano 1118 puta
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Utorak, 12. Maj 2015, 19:14

Pa, dobro, eto vidiš kako možeš makar da pokušaš. :thumbup:
Slika nije najtačnija, ali nije baš ni da „nema veze s vezom“. :)

Kao rešenje nejednačine [inlmath]\sin x>0[/inlmath] dobije se [inlmath]x\in\big(2k\pi,\left(2k+1\right)\pi\big),\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath]:

grafik x.png
grafik x.png (1.08 KiB) Pogledano 1116 puta

a kao rešenje nejednačine [inlmath]\frac{y^2-4y+4}{-y^2-3y-2}\ge0[/inlmath] dobije se [inlmath]y\in\left(-2,-1\right)\cup\left\{2\right\}[/inlmath]:

grafik y.png
grafik y.png (915 Bajta) Pogledano 1116 puta

Prema tome, rešenja treba da se nalaze u presecima ovih oblasti:

grafik.png
grafik.png (1.21 KiB) Pogledano 1116 puta

Napomena: Na sva tri grafika zelenom bojom su označene oblasti koje pripadaju skupu rešenja, a crvenom bojom oblasti za koje je potrebno naglasiti da ne pripadaju skupu rešenja (granice intervala).
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod eseper » Utorak, 12. Maj 2015, 21:18

Hvala :thumbup: Zar ovo pod korjenom nisu parabole?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Sledeća

Povratak na FUNKCIJE