Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI OSTALE OBLASTI MATEMATIKE

Pjesak – logicki zadatak

Sve što spada u matematiku a ne spada u prethodno nabrojane rubrike

Pjesak – logicki zadatak

Postod Daksi » Subota, 23. Maj 2015, 15:31

Pjesak je isao [inlmath]4\mbox{ km}[/inlmath] u pravcu sjevera, zatim [inlmath]6\mbox{ km}[/inlmath] u pravcu zapada, pa [inlmath]2\mbox{ km}[/inlmath] u pravcu jugo-zapada.Koliko se pjesak udaljio od pocetne tacke? Moze li pomoc oko postupka ovog zadatka, imam da je rjesenje prilblizno [inlmath]7,85219\mbox{ km}[/inlmath] :kojik:
Daksi  OFFLINE

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Pjesak – logicki zadatak

Postod MarkoL » Subota, 23. Maj 2015, 19:20

Sever-zapad obrazuje ugao od [inlmath]90^\circ[/inlmath] a zapad-jugo-zapad ugao od [inlmath]45^\circ[/inlmath].

Spojimo teme [inlmath]D[/inlmath] sa [inlmath]AB[/inlmath] tako da na [inlmath]AB[/inlmath] imamo ugao od [inlmath]90^\circ[/inlmath]. Spustimo projekciju tačke [inlmath]C[/inlmath] na duž [inlmath]DT[/inlmath] i dobijemo pravougli jednakokraki trougao ([inlmath]45^\circ,45^\circ,90^\circ[/inlmath]).
[dispmath]DT=TV+VD=6+\sqrt2[/dispmath][dispmath]AT=AB-VC=4-\sqrt2[/dispmath]
[inlmath]AD[/inlmath] dobijemo preko Pitagore.
Prikačeni fajlovi
1.png
Skica
1.png (7.94 KiB) Pogledano 1051 puta
Marko L.
Korisnikov avatar
MarkoL  OFFLINE

Zahvalio se: 39 puta
Pohvaljen: 7 puta

Postod desideri » Subota, 23. Maj 2015, 20:08

Kad je već postavljen ovakav zadatak, a konkretno zaista spada u "ostale oblasti matematike" onda je moje pitanje:
Da li se ide po loksodromi ili ortodromi?
Verujte mi da znam o čemu pričam.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod desideri » Nedelja, 24. Maj 2015, 16:09

Mislim da je neophodno da se doreknem.
@Daksi, neophodno je navesti izvor, odakle je zadatak, iz koje knjige ili sa kog testa ili ispita.
@MarkoL, zadatak si uradio i pokazao po mom mišljenju baš kako bi trebalo, kako je autor zadatka zamislio (najverovatnije).

Ali...
Zemlja nije ravna ploča.
Na to sam mislio.
Naravno da vas neću dalje daviti vazduhoplovnom navigacijom (ne bavimo se time na forumu) no je mene zbunilo:
Daksi je napisao: imam da je rjesenje prilblizno[inlmath]7,85219[/inlmath] km

Čemu ovolika preciznost? Zato molim da se kaže koji je izvor. Jer, koliko ja znam, ovolika preciznost se ne zahteva ni u satelitskoj navigaciji.
A jeste mala razdaljina, može da se uzme i da je Zemlja ravna ploča :( , no čemu ovoliko decimala?
Inače, pomenuta ortodroma je najkraće rastojanje između dve tačke na sferi, ne između dve tačke u ravni.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Daksi » Utorak, 26. Maj 2015, 18:02

Zadatak je iz zbirke 'Pripremni zadaci za prijemni ispit iz matematike' Novi Sad, 2013 - Dragoslav Herceg i Zorana Luzanin
Daksi  OFFLINE

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 1 puta

Povratak na OSTALE OBLASTI MATEMATIKE