Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI TRIGONOMETRIJA

Trigonometrijska jednacina

[inlmath]\sin\left(\alpha+\beta\right)=\sin\alpha\cos\beta+\cos\alpha\sin\beta[/inlmath]

Re: Trigonometrijska jednacina

Postod Gamma » Utorak, 02. Jun 2015, 21:07

Fora je sigurno u brojiocu jer on igra ulogu predznaka.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Sinisa » Utorak, 02. Jun 2015, 21:13

sinus je pozitivan u drugom kvadrantu, ako se [inlmath]2x[/inlmath] nalazi u drugom kvadrantu onda se [inlmath]x[/inlmath] nalazi u prvom ili trecem kvadrantu i tada je tangens pozitivan, (kod onih pocetnih jednacina u prvom kvadrantu pred oba ona izraza ce biti predznak [inlmath]+[/inlmath] a kada je u pitanju treci kvadrant predznak ce biti [inlmath]-[/inlmath])... tako da ce u konacnom slucaju uvijek biti predznak [inlmath]+[/inlmath]

isto se moze zakljuciti i za cetvrti kvadrant :)
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

• +2

Postod Ilija » Utorak, 02. Jun 2015, 21:40

Gamma je napisao:Ključna formula je [inlmath]\sin2x=\frac{2\mathrm{tg}\:x}{1+\mathrm{tg}^2x}[/inlmath]. Poslije je sve lako. Ono što mene zanima su formule ovog tipa.

Slazem se da ove formule za sinus i kosinus dvostrukog ugla izrazene preko tangensa nisu standardne, tj. ne koriste se nesto mnogo u skoli, ali veoma lako ih je izvesti tako da ne bi trebalo da predstavljaju neki veliki problem.
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Gamma » Utorak, 02. Jun 2015, 21:41

Mislim da mora postojati striktan dokaz, bez toga teoretskog dijela. Ali nema veze, pričekaćemo odgovor nekog stručnijeg.
@Ilija, eto probaj da izvedeš. Pa onda nam napiši postupak :mrgreen:
Poslednji put menjao Gamma dana Utorak, 02. Jun 2015, 21:45, izmenjena samo jedanput
Gamma  OFFLINE

Postod Sinisa » Utorak, 02. Jun 2015, 21:44

ogranicen si...
Sinisa  OFFLINE

Postod desideri » Utorak, 02. Jun 2015, 22:15

Tema se stvarno rasplamsala, onako forumski...
Nemojte upotrebljavati reči koje nisu baš u skladu s Pravilnikom. Molim vas.

Sinisa je napisao:ogranicen si...

Ovo baš i nije ok, ali hajde da ublažim. Momci matematičke struke (kako misle devojke matematičke struke) su konvergentni.
Jer su ograničeni i monotoni.

Priznajte da ovo nije loše :D .
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod Sinisa » Utorak, 02. Jun 2015, 22:28

izvinjavam se, nisam htio nikoga uvrijediti... posto sam vec ustanovio zbog cega @gamma treba dodatno objasnjenje, razlozi su opravdani, ja cu mu ga i dati :)
[dispmath]\sin2x=2\sin x\cos x\\
\mathrm{tg}\:x=\frac{\sin x}{\cos x}[/dispmath]
ako je [inlmath]\sin2x[/inlmath] pozitivan onda je pozitivan i [inlmath]\mathrm{tg}\:x[/inlmath], jedan je proizvod dva broja a drugi je kolicnik...

[inlmath]1+\mathrm{tg}^2x[/inlmath] je pozitivno za svako [inlmath]x[/inlmath]

@gamma, pokusaj ovu formulu izvesti tako sto ces naci [inlmath]\sin^22x[/inlmath] i kada taj izraz korijenujes dobices jednakost, vec sam ti objasnio zbog cega u prethodnim redovima...
Sinisa  OFFLINE

Postod Ilija » Sreda, 03. Jun 2015, 00:02

Sinisa je napisao:ogranicen si...

Ne ukapirah na koga se ovo odnosilo, ali svakako :text-nocomment:

Gamma je napisao:Mislim da mora postojati striktan dokaz, bez toga teoretskog dijela. Ali nema veze, pričekaćemo odgovor nekog stručnijeg.
@Ilija, eto probaj da izvedeš. Pa onda nam napiši postupak :mrgreen:

Pak, izvodjenje ovih formula moze se pronaci u knjigama, na internetu... Znaci, nisu one toliko misteriozne, ali evo da ih napisem ovde:

Sinus dvostrukog ugla:
[dispmath]\sin2x=2\sin x\cos x[/dispmath][dispmath]\sin2x=\frac{2\sin x\cos x}{1}[/dispmath][dispmath]\sin2x=\frac{2\sin x\cos x}{\sin^2x+\cos^2x}[/dispmath][dispmath]\sin2x=\frac{\cancel{\cos^2x}\cdot\frac{2\sin x}{\cos x}}{\cancel{\cos^2x}\cdot\left(\frac{\sin^2x}{\cos^2x}+1\right)}[/dispmath][dispmath]\sin2x=\frac{\frac{2\sin x}{\cos x}}{\frac{\sin^2x}{\cos^2x}+1}[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{\sin2x=\frac{2\mathrm{tg}\:x}{1+\mathrm{tg}^2x}}[/dispmath]
Kosinus dvostrukog ugla:
[dispmath]\cos2x=\cos^2x-\sin^2x[/dispmath][dispmath]\cos2x=\frac{\cos^2x-\sin^2x}{1}[/dispmath][dispmath]\cos2x=\frac{\cos^2x-\sin^2x}{\sin^2x+\cos^2x}[/dispmath][dispmath]\cos2x=\frac{\cancel{\cos^2x}\cdot\left(1-\frac{\sin^2x}{\cos^2x}\right)}{\cancel{\cos^2x}\cdot\left(\frac{\sin^2x}{\cos^2x}+1\right)}[/dispmath][dispmath]\cos2x=\frac{1-\frac{\sin^2x}{\cos^2x}}{\frac{\sin^2x}{\cos^2x}+1}[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{\cos2x=\frac{1-\mathrm{tg}^2x}{1+\mathrm{tg}^2x}}[/dispmath]
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Daniel » Sreda, 03. Jun 2015, 06:18

@Siniša, iako mi se svideo tvoj način razmišljanja i zaključak da [inlmath]\sin2x[/inlmath] i [inlmath]\mathrm{tg}\:x[/inlmath] moraju biti istog znaka, Gammina želja da se identitet izvede uz manje priče a više egzaktnog matematičkog računa, sasvim je legitimna i opravdana.
Takođe, podsetio bih te na tačku 2. Pravilnika :!:

Ilijin račun je skroz tačan. Ipak, mislim da može i malo jednostavnije:
[dispmath]\sin2x=2\sin x\cos x=2\sin x\cos x\cdot\frac{\cos x}{\cos x}=2\frac{\sin x}{\cos x}\cdot\cos^2x=2\mathrm{tg}\:x\cos^2x[/dispmath]
Zatim se primeni poznata formula za vezu kosinusa i tangensa, [inlmath]\cos^2x=\frac{1}{1+\mathrm{tg}^2x}[/inlmath] (možete je videti i u ovoj temi), čime se dobije [inlmath]\frac{2\mathrm{tg}\:x}{1+\mathrm{tg}^2x}[/inlmath].

Slično i za [inlmath]\cos2x[/inlmath] (kad ga je već Ilija spomenuo),
[dispmath]\cos2x=\cos^2x-\sin^2x=\cos^2x\cdot\frac{\cos^2x-\sin^2x}{\cos^2x}=\cos^2x\left(1-\frac{\sin^2x}{\cos^2x}\right)=\cos^2x\left(1-\mathrm{tg}^2x\right)[/dispmath]
i, nakon primene iste formule [inlmath]\cos^2x=\frac{1}{1+\mathrm{tg}^2x}[/inlmath], dobije se [inlmath]\frac{1-\mathrm{tg}^2x}{1+\mathrm{tg}^2x}[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Sreda, 03. Jun 2015, 09:31

Ipak sam bio u pravu. Ne bi bilo lose da nego napravi jos jedan tutorial za formule ovog tipa. Imao bih ja neku volju ali vidjecemo..
@Ilija, Iz koje je ovo knjige za trigonometriju? Imam ja onu za 4 casa sedmicno (Tosic i Seselja,I. Sarajevo) ali to tu nisam mogao naci.
Gamma  OFFLINE

PrethodnaSledeća

Povratak na TRIGONOMETRIJA