Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI PROPORCIJE

Proporcija – radnici

• +2

Proporcija – radnici

Postod Sinisa » Sreda, 10. Jun 2015, 12:27

Jedan posao su započela [inlmath]33[/inlmath] radnika i po planu bi ga završili za [inlmath]80[/inlmath] dana. Međutim posle [inlmath]16[/inlmath] radnih dana, [inlmath]9[/inlmath] radnika napusti posao. Za koliko dana je posao završen?

[inlmath]T[/inlmath] - vrijeme za koje ce posao biti uradjen
[inlmath]T=16+x[/inlmath]
[dispmath]33\cdot64=24\cdot x\\
x=88[/dispmath][dispmath]T=104[/dispmath]
ja sam ovo rastavio na period prije nego sto su radnici otisli i nakon sto su otisli, nakon sto odu za [inlmath]33[/inlmath] radnika bi trebalo [inlmath]64[/inlmath] dana da dovrse posao a za [inlmath]24[/inlmath] bi trebalo [inlmath]88[/inlmath] dana...

htio sam pitati da li postoji neki jednostavniji nacin, ali dok sam pisao - uspio sam pronaci jos jedan nacin rjesavanja :) ali neka ostane zadatak, mozda nekome nekad zatreba... inace, zadatak je bio na prijemnom za ETF

ovo je drugi nacin
[dispmath]\frac{16\cdot33}{2640}+\frac{x\cdot24}{2640}=1[/dispmath]
ovo je cisto racunski :) iz prve proporcije mozemo izracunati da jedan radnik za jedan dan uradi [inlmath]\frac{1}{2640}[/inlmath] posla
Poslednji put menjao Daniel dana Sreda, 10. Jun 2015, 13:56, izmenjena 2 puta
Razlog: Spajanje dva posta u jedan, korekcija jednačine i korekcija Latexa – \cdot umesto *
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Proporcija – radnici

Postod Daniel » Sreda, 10. Jun 2015, 13:45

Sinisa je napisao:[dispmath]33:24=64:x\\
x=88[/dispmath]

Iz proporcije [inlmath]33:24=64:x[/inlmath] bi se dobilo [inlmath]x=46,54545\ldots[/inlmath] :)
Vodi računa o tome da je ovde u pitanju obrnuta proporcija, dakle, treba [inlmath]33:24=x:64[/inlmath].

Sinisa je napisao:ovo je drugi nacin
[dispmath]\frac{16\cdot33}{2640}+\frac{x\cdot24}{2640}=1[/dispmath]
ovo je cisto racunski :) iz prve proporcije mozemo izracunati da jedan radnik za jedan dan uradi [inlmath]\frac{1}{2640}[/inlmath] posla

Odavde može biti nejasno koja je to „prva proporcija“ i kako si došao do [inlmath]\frac{1}{2640}[/inlmath]. Ako [inlmath]33[/inlmath] radnika za [inlmath]80[/inlmath] dana uradi [inlmath]1[/inlmath] posao, tada će (direktna proporcija) [inlmath]33[/inlmath] radnika za [inlmath]1[/inlmath] dan uraditi [inlmath]\frac{1}{80}[/inlmath] posla, a tada će (opet direktna proporcija) [inlmath]1[/inlmath] radnik za taj [inlmath]1[/inlmath] dan uraditi [inlmath]\frac{1}{33}\cdot\frac{1}{80}[/inlmath] posla, tj. [inlmath]\frac{1}{2640}[/inlmath] posla.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Sinisa » Sreda, 10. Jun 2015, 13:49

u svesci sam napisao : [inlmath]33*64=24*x[/inlmath] pa sam slucajno pogrijesio dok sam to pisao kao proporciju :)

-zamolio bih @Daniela da ispravi tu gresku, kako bi bilo preglednije...
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 10. Jun 2015, 13:56

Ispravljeno.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod bobanex » Sreda, 10. Jun 2015, 17:37

Kada je ovaj zadatak bio na prijemnom na etf-u?
Od 2003. do 2014. nije koliko ja znam.
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Postod Sinisa » Sreda, 10. Jun 2015, 17:44

ne znam tacnu godinu... imam listu zadataka, razvrstanih po oblastima, koji su bili na prijemnim ispitima za ETF Istocno Sarajevo
Sinisa  OFFLINE

Postod bobanex » Sreda, 10. Jun 2015, 17:45

Mislio sam da je u pitanju ETF Beograd, nisam bas pratio ko se odakle javlja :)
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

• +1

Postod bobanex » Sreda, 10. Jun 2015, 18:02

Inace prvi nacin resavanja koji si naveo je savrsen, tako da ja tu ne bih nista dirao.
Samo kod tog tipa zadataka obrati paznju da li se trazi potrebno vreme za zavrsetak celokupnog posla ili samo za dovrsetak zapocetog posla.
Primer:
Petnaest traktora mogu da pooru neko zemljište za [inlmath]24[/inlmath] časa. Posle [inlmath]10[/inlmath] časova rada posao napuste tri traktora. Za koliko časova će biti pooran ostatak zemljišta?
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Postod Sinisa » Sreda, 10. Jun 2015, 18:07

kod nas nema ponudjenih odgovora na prijemnom, tako da ne bi smatrali za gresku ako se napise koliko je jos vremena potrebno da se zavrsi i koliko je ukupno vremena potrebno...

a ne znam tacno na sta se odnosio ovaj zadatak, text je dvosmislen :(
Sinisa  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 10. Jun 2015, 20:59

Po meni, uopšte nije dvosmislen. Ključna je boldovana reč:
bobanex je napisao:Za koliko časova će biti pooran ostatak zemljišta?
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Sledeća

Povratak na PROPORCIJE