Sinisa je napisao:Trebalo bi nacrtati mnozenje sa podvlacenjem pa da diskutujemo o rjesenju

ja to ne znam napisati u latexu pa cu napisati drugi nacin...
Ne treba ti za to Latex, za takve stvari postoje
drugi načini formatiranja postova...
Tvoj postupak ništa nisam razumeo.

Jedino mi je jasno to da je [inlmath]7\cdot30=210[/inlmath].

Ili ja imam problem s kapiranjem, ili ti imaš problem s objašnjavanjem.

Ili i jedno i drugo.

Evo kako bih ja radio:
Pošto je poslednja cifra drugog činioca [inlmath]0[/inlmath], znamo da [inlmath]0[/inlmath] mora biti i poslednja cifra proizvoda. Znači,
[dispmath]*7·30=*0*0[/dispmath]
Radi pojednostavljenja, možemo sad obe strane podeliti sa [inlmath]10[/inlmath] i ostaje nam
[dispmath]*7·3=*0*[/dispmath]
Posmatramo poslednju cifru svakog od činilaca na levoj strani. To su cifre [inlmath]7[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath]. Pošto je njihov proizvod [inlmath]2{\color{red}1}[/inlmath], poslednja cifra proizvoda mora biti [inlmath]1[/inlmath]:
[dispmath]*7·3=*01[/dispmath]
Pošto najveća vrednost koju bi leva strana mogla imati iznosi [inlmath]97\cdot3[/inlmath], tj. [inlmath]{\color{red}2}91[/inlmath], znači da prva cifra proizvoda može biti najviše [inlmath]2[/inlmath], tj. može biti ili [inlmath]1[/inlmath] ili [inlmath]2[/inlmath]. Vidimo da ne može biti [inlmath]1[/inlmath], jer bi tada proizvod bio [inlmath]101[/inlmath] koji nije deljiv sa [inlmath]3[/inlmath], pa sigurno ne bi bio jednak levoj strani, koja jeste deljiva sa [inlmath]3[/inlmath]. Znači, na desnoj strani preostaje jedino [inlmath]201[/inlmath], a odatle sledi da je prvi činilac jednak [inlmath]\frac{201}{3}[/inlmath], tj. [inlmath]67[/inlmath]. Znači,
[dispmath]67\cdot3=201[/dispmath]
Pošto smo na početku obe strane podelili sa [inlmath]10[/inlmath], sada ih pomnožimo sa [inlmath]10[/inlmath], kako bismo dobili prvobitne brojne vrednosti:
[dispmath]67\cdot30=2010[/dispmath]