Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica RAZNO ZANIMLJIVI ZADACI

Dešifruj množenje

• +1

Dešifruj množenje

Postod bobanex » Nedelja, 14. Jun 2015, 15:11

Dešifruj množenje [inlmath]*7·30=*0**[/inlmath].
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 505 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Dešifruj množenje

Postod Sinisa » Nedelja, 14. Jun 2015, 20:35

[dispmath]67\cdot30=2010[/dispmath]
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 15. Jun 2015, 00:25

A di ti je postupak? :) Bez postupka ostaješ bez thanksa. :P
O'š ti ili ja? Il' neko treći? :text-anyone: :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Sinisa » Ponedeljak, 15. Jun 2015, 00:42

Trebalo bi nacrtati mnozenje sa podvlacenjem pa da diskutujemo o rjesenju :) ja to ne znam napisati u latexu pa cu napisati drugi nacin...

[inlmath]7\cdot30=210[/inlmath] pa iz toga mozemo zakljuciti da je [inlmath]x\cdot10\cdot30=1000k+[/inlmath] br u intervalu [inlmath](790-889)[/inlmath] , [inlmath]x[/inlmath] je jednocifren i cio br.
Sinisa  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Petak, 19. Jun 2015, 11:56

Sinisa je napisao:Trebalo bi nacrtati mnozenje sa podvlacenjem pa da diskutujemo o rjesenju :) ja to ne znam napisati u latexu pa cu napisati drugi nacin...

Ne treba ti za to Latex, za takve stvari postoje drugi načini formatiranja postova...

Tvoj postupak ništa nisam razumeo. :) Jedino mi je jasno to da je [inlmath]7\cdot30=210[/inlmath]. :)
Ili ja imam problem s kapiranjem, ili ti imaš problem s objašnjavanjem. :P Ili i jedno i drugo. :)

Evo kako bih ja radio:
Pošto je poslednja cifra drugog činioca [inlmath]0[/inlmath], znamo da [inlmath]0[/inlmath] mora biti i poslednja cifra proizvoda. Znači,
[dispmath]*7·30=*0*0[/dispmath]
Radi pojednostavljenja, možemo sad obe strane podeliti sa [inlmath]10[/inlmath] i ostaje nam
[dispmath]*7·3=*0*[/dispmath]
Posmatramo poslednju cifru svakog od činilaca na levoj strani. To su cifre [inlmath]7[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath]. Pošto je njihov proizvod [inlmath]2{\color{red}1}[/inlmath], poslednja cifra proizvoda mora biti [inlmath]1[/inlmath]:
[dispmath]*7·3=*01[/dispmath]
Pošto najveća vrednost koju bi leva strana mogla imati iznosi [inlmath]97\cdot3[/inlmath], tj. [inlmath]{\color{red}2}91[/inlmath], znači da prva cifra proizvoda može biti najviše [inlmath]2[/inlmath], tj. može biti ili [inlmath]1[/inlmath] ili [inlmath]2[/inlmath]. Vidimo da ne može biti [inlmath]1[/inlmath], jer bi tada proizvod bio [inlmath]101[/inlmath] koji nije deljiv sa [inlmath]3[/inlmath], pa sigurno ne bi bio jednak levoj strani, koja jeste deljiva sa [inlmath]3[/inlmath]. Znači, na desnoj strani preostaje jedino [inlmath]201[/inlmath], a odatle sledi da je prvi činilac jednak [inlmath]\frac{201}{3}[/inlmath], tj. [inlmath]67[/inlmath]. Znači,
[dispmath]67\cdot3=201[/dispmath]
Pošto smo na početku obe strane podelili sa [inlmath]10[/inlmath], sada ih pomnožimo sa [inlmath]10[/inlmath], kako bismo dobili prvobitne brojne vrednosti:
[dispmath]67\cdot30=2010[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod desideri » Petak, 19. Jun 2015, 15:08

@Sinisa,
ti si s razlogom (značajnim!) naš zaslužni forumaš.
Šalješ lošu poruku korisnicima:
Sinisa je napisao:ja to ne znam napisati u latexu pa cu napisati drugi nacin...

Nije to što si mislio teško napisati u Latexu.
A u pravu je i Daniel da tu zapravo i ne treba Latex, ništa spektakularno.
Blago te upozoravam da naše korisnike na ovaj način ne odvraćaš od Latexa.
To nam je jedini i najbolji i još jednom najbolji način komuniciranja kada su formule u pitanju.
Svi naučni radovi se pišu u Latexu :D
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Postod desideri » Petak, 19. Jun 2015, 18:36

Sada sam saznao (preko pp) da naš zaslužni forumaš Sinisa zapravo nije mogao da odgovori uz Latex, jer iz opravdanih razloga nije bio u mogućnosti.
Izvinjavam se Sinisi, kao i svim korisnicima zbog svog prethodnog posta. :(
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

• +1

Postod Sinisa » Petak, 19. Jun 2015, 18:47

[dispmath]*7\cdot30=*0**\\
*\cdot10\cdot30+210=*0**[/dispmath]
E sad ovaj prvi faktor [inlmath]*\cdot300[/inlmath] se mora nalaziti u intervalu [inlmath]1000k+([/inlmath]od [inlmath]790[/inlmath] do [inlmath]889)[/inlmath] kako bi kada se taj faktor sabere sa [inlmath]210[/inlmath] cifra na [inlmath]2.[/inlmath] mjestu bila [inlmath]0[/inlmath]... jeste komplikovanije od vec pokazanog nacina, ali sam ja na ovaj nacin dosao do rjesenja jer je ocigledno da je to br. [inlmath]6[/inlmath] jer znamo da je [inlmath]6\cdot300=1000+800[/inlmath]
Sinisa  OFFLINE

Povratak na ZANIMLJIVI ZADACI