Data je prava [inlmath]p:\;\frac{x-4}{2}=\frac{y+4}{1}=\frac{z-3}{1}[/inlmath] i ravan [inlmath]\alpha:\;x-y+z-5=0[/inlmath] i treba odrediti neku pravu [inlmath]q[/inlmath] koja je simetricna pravoj [inlmath]p[/inlmath] u odnosu na ravan [inlmath]\alpha[/inlmath]
Odredio sam vektor pravca prave [inlmath]p[/inlmath] ([inlmath]\vec p[/inlmath]) i vektor normale ravni [inlmath]\alpha[/inlmath] ([inlmath]\vec{n_\alpha}[/inlmath]).
Iz uslova normalnosti dva vektora [inlmath]\vec p\cdot\vec{n_\alpha}=0\;\Longrightarrow\;\vec p\perp\vec{n_\alpha}\;\Longrightarrow\;p\parallel\alpha[/inlmath] ,sto znaci da ce i [inlmath]q\parallel p[/inlmath]
Dalje sam pokusao da "provucem" neku ravan [inlmath]\beta[/inlmath] kroz pravu [inlmath]p[/inlmath] i koja je normalna na ravan [inlmath]\alpha[/inlmath] u nameri da nadjem projekciju prave [inlmath]p[/inlmath] na ravan [inlmath]\alpha[/inlmath], da bih izracunao normalno rastojanje prave [inlmath]p[/inlmath] i njene projekcije,koje bih eventualno kasnije iskoristio ( jer je jednako rastojanju trazene prave [inlmath]q[/inlmath] od ravni).
[dispmath]\beta\perp\alpha\;\Longrightarrow\;\vec{n_\alpha}\perp\vec p[/dispmath][dispmath]\vec{n_\beta}=\vec{n_\alpha}\times\vec p=\begin{vmatrix}
\vec i & \vec j & \vec k\\
1 & -1 & 1\\
2 & 1 & -1
\end{vmatrix}=3\vec j+3\vec k\;\Longrightarrow\;\beta:\:3y+3z+D=0[/dispmath]
Dalje, [inlmath]\exists M\in p,\;M(4,-4,3)\;\Longrightarrow\;3\cdot(-4)+3\cdot3+D=0\;\Longrightarrow\;D=3[/inlmath]
Tako da je jednacina ravni [inlmath]\beta:\;3y+3z+3=0[/inlmath]
proj. prave [inlmath]p:\;\begin{cases} x-y+z-5=0\\ 3y+3z+3=0\end{cases}\quad[/inlmath] , ove dve jednacine daju [inlmath]x-2y+4=0[/inlmath]
To je ono sto sam pokusao i gde sam stao.Zamolio bih da mi neko kaze ima li smisla to sto pokusavam i da li je tacno i eventualno da neku bolju (tacniju ili kako god...) ideju.
Hvala unapred!