Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Koren funkcija

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Re: Koren funkcija

Postod Unique » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 22:17

Taman sam vec postovao i video tek onda da su slike samo za grafike i skice. Koristio bih latex da sam slao sam ovaj deo sa kvadriranjem itd, ali mislio sam da je bolje da bude slika zbog preseka resenja tj. unija. Ne znam kako bih to predstavio bas preko latex-a... izvinjam vam se svakako. Editovao bih da mogu.

Hvala jos jednom za pomoc.
Unique  OFFLINE

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Ilija » Ponedeljak, 01. Februar 2016, 23:03

Pa dobro, svakako mozes prekucati u novom postu. Editovanje je dozvoljeno u prvih 15 minuta. Generalno sve sa slike se moze prekucati u Latex, sem grafickog prikaza preseka resenja (sto se ne mora prikazati graficki).
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 172 puta
Pohvaljen: 452 puta

Postod Unique » Utorak, 02. Februar 2016, 01:53

Da ne otvaram novu temu... tice se isto koren funkcije tj. resavanja iracionalne nejednacine kod monotonosti.
[dispmath]2\sqrt{x^2+x+1}-2x-1<0\\
2\sqrt{x^2+x+1}<2x+1[/dispmath]
Uslov: [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath] iz domena i [inlmath]\displaystyle x>-\frac{1}{2}[/inlmath]

Nakon kvadriranja dobijem:
[dispmath]4x^2+4x+4<4x^2+4x+1[/dispmath]
I posle sredjivanja:
[dispmath]4<1[/dispmath]
Sledi da je: [inlmath]f'(x)<0[/inlmath] za [inlmath]\displaystyle x>-\frac{1}{2}[/inlmath]

Da li sam ovo dobro uradio?
Unique  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 02. Februar 2016, 10:02

Nisi. Tražio si uniju rešenja, umesto da tražiš njihov presek. Prouči još jednom one slučajeve na temama koje ti linkovah – kada je potrebno tražiti uniju, a kada presek rešenja.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Unique » Utorak, 02. Februar 2016, 12:10

To znaci da posmatram onda
[inlmath]\displaystyle x>-\frac{1}{2}[/inlmath] i [inlmath]x>0[/inlmath]

i presek je
[inlmath]x>0[/inlmath]

Ispada da je
[inlmath]f'(x)<0[/inlmath] za [inlmath]x>0[/inlmath]

Da li je sad ok?
Unique  OFFLINE

Postod Daniel » Utorak, 02. Februar 2016, 14:15

Nije OK... Odakle ti se sad pojavilo [inlmath]x>0[/inlmath]?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Unique » Utorak, 02. Februar 2016, 17:56

Pa mislio sam da ako je domen [inlmath]R[/inlmath] a to je [inlmath](-\infty,+\infty)[/inlmath], da onda uzimam samo ovo desno tj. [inlmath]x>0[/inlmath]

Ali ako je [inlmath]R[/inlmath], onda je valjda uvek vece od nule? Nemam pojma kako da uradim presek takvog domena sa [inlmath]\displaystyle x>-\frac{1}{2}[/inlmath]
Unique  OFFLINE

Postod Ilija » Utorak, 02. Februar 2016, 18:35

Funkcija je rastuca na celom svom domenu, a asimptotski ce se priblizavati pravoj [inlmath]\displaystyle y=\frac{3}{2}[/inlmath] (jer je to horiznontalna asimptota, kad [inlmath]x[/inlmath] tezi pozitivnoj beskonacnosti).
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits. — Albert Einstein
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Postod Unique » Utorak, 02. Februar 2016, 19:04

To sam shvatio kada sam uneo funkciju u wolframalpha ali kako da ja dodjem konkretno do tog zakljucka da je rastuca na celom svom domenu pri radjenju monotonosti? Bio bih zahvalan ako bi mi pokazali vas postupak.
Unique  OFFLINE

• +1

Postod Ilija » Utorak, 02. Februar 2016, 19:29

Pa za prvi izvod dobijes:
[dispmath]f'(x)=\frac{2\sqrt{x^2+x+1}-2x-1}{2\sqrt{x^2+x+1}}[/dispmath]
Imenilac je uvek veci od nule na [inlmath]Df[/inlmath], te stoga ispitujes samo brojilac, kao sto si i zakljucio. Da bi video da li postoje ekstremne vrednosti prvi izvod izjednacavas sa nulom. Dakle, brojilac izjednacavas sa nulom.
[dispmath]2\sqrt{x^2+x+1}-2x-1=0[/dispmath]
Ovo je iracionala jednacina koja nema resenja, tj. nijedno [inlmath]x[/inlmath] ne zadovoljava jednakost. Iz toga sledi da ne postoje ekstremne vrednosti, odnosno da je funkcija ili rastuca ili opadajuca na celom svom domenu. Dalje da bi odredio intervale monotonosti, resevas npr. [inlmath]f'(x)>0[/inlmath], odnosno
[dispmath]2\sqrt{x^2+x+1}-2x-1>0[/dispmath]
cije je resenje [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath]. Dakle brojilac je veci od nule za svako [inlmath]x[/inlmath] iz domena, iz cega sledi da je funkcija rastuca na celom domenu.

E sad, tvoj problem je koliko vidim u resavanju iracionalnih jednacina i nejednacina i trazenju preseka resenja.
Korisnikov avatar
Ilija  OFFLINE
Zaslužni forumaš

PrethodnaSledeća

Povratak na FUNKCIJE