Daniel je napisao:Nisam baš siguran u ispravnost postupka kojim ste radili, iako se na kraju dobije ispravan rezultat.
Možete li da, istim rezonom, uradite sledeći sličan zadatak (sâm sam smislio brojne vrednosti)?
Funkcija glasi [inlmath]f\left(x\right)=\left|2x+6\right|+3x-2[/inlmath]. Treba odrediti [inlmath]f^{-1}\left(-6\right)+f^{-1}\left(4\right)[/inlmath].
Rezultat koji treba da se dobije je [inlmath]-2[/inlmath].
Pitanje se nije odnosilo na mene (bar ne direktno), ali cu se ipak umesati. Evo, ovako bih ja rezonovao: prvo, zapisimo funkciju [inlmath]f[/inlmath] kao
[dispmath]f(x)=\begin{cases} 5x+4, & x\ge-3\\ x-8, & x<-3.\end{cases}[/dispmath]
Dobro, sad takodje primetimo da za [inlmath]x\ge-3[/inlmath] vrednosti od [inlmath]5x+4[/inlmath] pripadaju [inlmath][-11,+\infty)[/inlmath], dok za [inlmath]x<-3[/inlmath] vrednosti od [inlmath]x-8[/inlmath] pripadaju [inlmath](-\infty,-11)[/inlmath].
I sada, kako [inlmath]-6\in[-11,+\infty)[/inlmath], to cemo [inlmath]f^{-1}(-6)[/inlmath] dobiti kada potrazimo inverznu funkciju od [inlmath]5x+4[/inlmath] i ubacimo [inlmath]-6[/inlmath], odnosno, [inlmath]f^{-1}(-6)=\displaystyle\frac{-6-4}{5}=-2[/inlmath], dok slicno dobijamo [inlmath]f^{-1}(4)=\displaystyle\frac{4-4}{5}=0[/inlmath] (jer [inlmath]4\in[-11,+\infty)[/inlmath], te je tu ista inverzna funkcija). Naravno, sad je ostao jos najtezi deo, a to je da je [inlmath]-2+0=-2[/inlmath] (to za domaci).
EDIT: ovim svojim postom sam odveo temu na novu stranu, pa da samo skrenem paznju da je pre ovog mog posta Daniel imao jedan svoj novi post.