Resenje: Vidimo da od decaka treba izabrati [inlmath]2[/inlmath] sto se moze uraditi na
[dispmath]C_2^{15}={15\choose2}=\frac{15!}{2!\cdot13!}=\frac{15\cdot14}{2\cdot1}=105\mbox{ Nacina}[/dispmath]
od [inlmath]10[/inlmath] devojcica treba izabrati preostale [inlmath]4[/inlmath] osobe sto mozemo uraditi na [inlmath]4[/inlmath] nacina:
[dispmath]C_4^{10}={10\choose4}=\frac{10!}{4!\cdot6!}=\frac{10\cdot9\cdot8\cdot7}{4\cdot3\cdot2\cdot1}=210\mbox{ Nacina}[/dispmath]
Svaki izbor decaka moze da se kombinuje sa bilo kojim izborom devojcica tako da je trazeni broj izbora
[dispmath]C_2^{15}\cdot C_4^{10}=105\cdot210=22050[/dispmath]
Ovako je prikazano resenje u zbirci FTN-a,medjutim ja sam radio zadatak na malo drugaciji nacin i dobio sam skroz drugaciji rezultat
Od [inlmath]25[/inlmath] osoba([inlmath]15[/inlmath] decaka i [inlmath]10[/inlmath] devojcica)treba odabrati [inlmath]6[/inlmath] tako da medju njima bude [inlmath]2[/inlmath] decaka,odmah na pocetku sam odabrao [inlmath]2[/inlmath] nasumicna decaka(posto nije bitno koje cu decake odabrati,trazi se samo da budu decaci)
Sto znaci da sam imamo [inlmath]2[/inlmath] odabrana decaka i sa druge strane [inlmath]23[/inlmath] osobe([inlmath]13[/inlmath] decaka i [inlmath]10[/inlmath] devojcica) od kojih sada treba odabrati [inlmath]4[/inlmath] osobe.Smatram da je uslov zadatka da [inlmath]2[/inlmath] decaka uvek budu odabrana ispunjen,a ostale biram preko kombinacija
[dispmath]C_4^{23}=\frac{n!}{(n-k)!\cdot k!}=\frac{23!}{(23-4)!\cdot4!}=8855[/dispmath]
Ako moze neko da mi ukaze na gresku i gde razmisljam pogresno.Hvala

A evo i zbog čega: