Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ LINEARNA ALGEBRA

Sistem sa 4 nepoznate

Matrice, determinante...

Sistem sa 4 nepoznate

Postod plshelp » Petak, 20. Maj 2016, 18:08

Pozdrav ljudi!
Mucim se sa sistemom od 4 jednacine sa 4 nepoznate i uspeo sam da nadjem 2/4 ali nikako dalje pa molim za pomoc i moguce objasnjenje koje ce mi pomoci da lakse radim ovakve zadatke!
[dispmath]A+B+C=0\\
-2A+2B+D=1\\
2A+2B-4C=1\\
-4A+4B-4D=0[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 20. Maj 2016, 18:15, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova
plshelp  OFFLINE

Zahvalio se: 1 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Sistem sa 4 nepoznate

Postod Daniel » Petak, 20. Maj 2016, 18:15

Pozdrav. Molim te da se, pre svega, upoznaš s Pravilnikom ovog foruma.

Sistemi linearnih jednačina, kao što je ovaj, nemaju nikakve veze s polinomima. Premestiću zato ovu temu iz „Polinoma“ u „Linearnu algebru“.
Dodao sam ti Latex-tagove. Upotreba Latexa na ovom forumu je obavezna.
Možeš li da napišeš koja si rešenja dosad dobio (po mogućstvu, i makar opis postupka), kako bismo znali odakle da krenemo s objašnjavanjem?
Takođe, da li je rečeno na koji način ovo raditi – preko Gausa, preko determinanti, preko matrica...)?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod plshelp » Petak, 20. Maj 2016, 18:25

Izvinjavam se, bas sam nov ovde i u zurbi sam pa nisam obratio mnogo paznje na pravilnik, moja greska.
Nije zadat nacin rada, trazi se samo rezultat.

Dobio sam
[dispmath]C=-\frac{1}{6}\\
D=\frac{1}{3}[/dispmath]
Poslednji put menjao Daniel dana Petak, 20. Maj 2016, 19:36, izmenjena samo jedanput
Razlog: Korekcija Latex-koda
plshelp  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Petak, 20. Maj 2016, 19:27

OK, oprošteno.

Pa sad samo te dve vrednosti uvrstiš u početni sistem, čime dobijaš
[dispmath]A+B=\frac{1}{6}\\
-2A+2B=\frac{2}{3}\\
2A+2B=\frac{1}{3}\\
-4A+4B=\frac{4}{3}[/dispmath]
Prva jednačina ti je ista kao treća, samo podeljena sa [inlmath]2[/inlmath], pa je možeš i eliminisati.
Takođe, četvrta jednačina ti je ista kao i druga, samo pomnožena sa [inlmath]2[/inlmath], pa i nju možeš eliminisati.

Dakle, ostaju ti samo druga i treća,
[dispmath]-2A+2B=\frac{2}{3}\\
2A+2B=\frac{1}{3}[/dispmath]
čijim sabiranjem eliminišeš [inlmath]A[/inlmath] i dobijaš jednačinu po [inlmath]B[/inlmath], a oduzimanjem jedne od druge eliminišeš [inlmath]B[/inlmath] i dobijaš jednačinu po [inlmath]A[/inlmath]. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4975 puta

Postod plshelp » Petak, 20. Maj 2016, 21:07

Zahvaljujem! Prosto resenje, cenim da mi je stao mozak od vezbanja pa mi sad prelako izgleda :crazy:
plshelp  OFFLINE

Povratak na LINEARNA ALGEBRA