Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ LINEARNA ALGEBRA

Dijagonalizacija linearnog operatora

Matrice, determinante...

Dijagonalizacija linearnog operatora

Postod Trougao » Četvrtak, 09. Jun 2016, 23:18

Muci me dijagonalizacija linearnog operatora, konkretno zadatak tipa naci bazu u kojoj linearni operator ima dijagonalnu matricu.
Mi imamo zadat linearni operator i nadjemo njegovu matricu i sad koliko sam ja shvatio nadjemo matricu prelaska i nju popunjavamo sopstvenim vektorima.
I sada me buni deo gde kaze naci bazu u kojoj operator ima dijagonalnu matricu, kako se trazi baza? Pitam samo gde se gleda (ideja) ja sam sludjen vise od zadataka iz linearne algebre. :insane:
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Dijagonalizacija linearnog operatora

Postod Onomatopeja » Petak, 10. Jun 2016, 13:21

Ta baza su ti sopstveni vektori, dok kao rezultat znas da ce u odnosu na tu bazu matrica operatora imati na glavnoj dijagonali sopstvene vrednosti (koje redjas na dijagonali onako kako si redjao sopstvene vektore u matrici prelaska).

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 588 puta

Re: Dijagonalizacija linearnog operatora

Postod Trougao » Petak, 10. Jun 2016, 15:22

Uf dobro je tacno sam mislio. :mrgreen:
Trougao  OFFLINE

Zahvalio se: 57 puta
Pohvaljen: 107 puta

Povratak na LINEARNA ALGEBRA