od Zoran » Subota, 01. Oktobar 2016, 21:45
Pozdrav svima!
Imam jedan problem u vezi ODREDJENIH integrala. U zbirci iz matematicke analize Milana Merklea nasao sam zadatak u kome se tvrdi da smena u ODREDJENOM integralu mora biti monotona funkcija. Kao primer dao je integral izmedju [inlmath]0[/inlmath] i [inlmath]\frac{5\pi}{6}[/inlmath] a podintegralna funkcija je [inlmath]\sin x[/inlmath]. E sad, ako se integral resava preko smene a ne direktno kao tablicni, i uzme za smenu [inlmath]t=\sin x[/inlmath] i integral resi u navedenim granicama, dobija se POGRESAN REZULTAT [inlmath]1-\frac{\sqrt3}{2}[/inlmath]. To je navodno zbog toga sto [inlmath]\sin x[/inlmath] nije monotona u domenu integracije. Problem je resio tako sto je prvo odradio integral od [inlmath]0[/inlmath] do [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath], pa onda drugi integral od [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath] do [inlmath]\frac{5\pi}{6}[/inlmath] i dobio [inlmath]1+\frac{\sqrt3}{2}[/inlmath]
Ovakav uslov nisam nasao ni u jednoj drugoj knjizi iz matematike. Pogledao sam u Stewart-ov Calculus, i u Thomas-ov i u Anton-ov, sve prilicno poznate knjige na Zapadu i stampane u preko deset izdanja i sve one kazu da je dovoljno da smena bude neprekidna. Monotonost uopste ne pominju. Ja sam probao da smislim par funkcija u kojima se mora koristiti smena koja nije monotona, i gle cuda, dobijam uvek tacan rezultat bez obzira sto ne pazim na monotonost smene. Tako da izgleda da su ovi Amerikanci u pravu. A opet, sa druge strane, ne mogu da nadjem gde je Merkle pogresio (ako je uopste pogresio!).
Moze li neko da mi razjasni sta je u pitanju? Ako je problem oko postojanja inverzne funkcije, zasto se isti uslov ne zahteva kod NEODREDJENIH integrala? ili je ipak cika Merkle nesto pobrkao?
Unapred hvala!
Poslednji put menjao
Daniel dana Nedelja, 02. Oktobar 2016, 00:27, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latexa – tačka 13. Pravilnika