Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Zbir limesa i reda

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]
  • +2

Re: Zbir limesa i reda

Postod desideri » Nedelja, 23. Oktobar 2016, 00:11

Evo polomih se oko ovog limesa (red je tačno urađen, što reče kolega Onomatopeja).
Rezultat limesa je [inlmath]\frac{9}{11}[/inlmath].
Pre svega sam ono dole (u imeniocu) korenovao i dobijem odmah [inlmath]\frac{1}{2464}[/inlmath] pa sam nameštao graničnu vrednost. U brojiocu dobih onda [inlmath]2016[/inlmath]. Dakle, koren je koren i gotovo, šta će ti ove silne leme i teoreme itd. poštovani korisniče Gekko.
E sada sam ja ručno skraćivao [inlmath]\frac{2016}{2064}[/inlmath] i dobih [inlmath]\frac{9}{11}[/inlmath].
Dodatni hint (retroaktivno, jer tvrdiš da si već rešio, mada ti ne navede rezultat zadatka pa ni traženog limesa):
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\sqrt[n]{2016^n+2015^n}=2016[/dispmath]
Ja mislim da je ovo moje tačno, a neka me neko ispravi ako grešim. :)
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 1097 puta
Pohvaljen: 865 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Zbir limesa i reda

Postod Gekko » Nedelja, 23. Oktobar 2016, 00:35

Apsolutno je tacno.Meni je samo zao sto nisam koristio mozak i odmah ispred korena izbacio [inlmath]\frac{2016}{2464}[/inlmath] odakle bi trivijalno sledio dati limes...
Na greskama se uci...
''Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.''
-Albert Einstein
Korisnikov avatar
Gekko  OFFLINE

Zahvalio se: 30 puta
Pohvaljen: 8 puta

Prethodna

Povratak na LIMESI