Treba da počneš da koristiš Latex, jer je to naglašeno
tačkom 13. Pravilnika, a i vrlo je bitno zbog preglednosti, čitljivosti i nedvosmislenosti matematičkih izraza. Prošli put sam ti to istolerisao jer ti je bio prvi post.
Drugo, izbegavaj reč „pomoć“ u naslovu teme (
tačka 9. Pravilnika). Dao sam temi drugačiji naziv.
Korigovao sam ti i pravopis, jer na ovom forumu držimo do pravilnog pisanja (nakon tačke i nakon zareza a pre naredne rečenice/reči uvek ide razmak, a i prilično je nepregledno kad to pišeš spojeno).
Ispravio sam ti, takođe, i ovu slovnu grešku u tvom postu, tj. uklonio suvišno „j“:
poliedar je napisao:Hvala Danijele,
Što se zadatka tiče, dobio si dobar sistem jednačina, ali ga nisi dobro rešio:
poliedar je napisao:i odatle dobijemo [inlmath]B+C=\frac{1}{9}[/inlmath] i to nam je prva jednacina. Druga je [inlmath]3B-3C=1[/inlmath]... iz ovog sistema od dvije jednacine sa dvije nepoznate treba dobiti [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath]. Dobio sam da je [inlmath]B=0[/inlmath] a [inlmath]C=\frac{1}{9}[/inlmath].
Ako bi sad ta rešenja po [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] uvrstio u drugu jednačinu, [inlmath]3B-3C=1[/inlmath], dobio bi da je [inlmath]3\cdot0-3\cdot\frac{1}{9}=1[/inlmath], tj. da je [inlmath]-\frac{1}{3}=1[/inlmath]. Prema tome, negde imaš grešku. Uvek kad rešavaš sistem, dobijena rešenja proveri uvrštavanjem u početne jednačine i vidi jesu li zadovoljene.