Loophoop je napisao:Hteo sam da vidim kako se pise ovaj lepsi/korektniji(tvoj) latex, ali vise nema u mom postu dugme izmeni...
Dugme „Izmeni“ iliti „Uredi“ dostupno je prvih 15 minuta nakon objavljivanja posta. Ali, i dalje je dostupno dugme „Citiraj“, na koje kad klikneš takođe možeš videti Latex-kôd.
Alternativno, Latex-kod možeš videti i desnim klikom na neki Latex-izraz, pa zatim Show Math As [inlmath]\to[/inlmath] Tex Commands.
Loophoop je napisao:tacnije na kraju dobijam za limes [inlmath]n\to\infty[/inlmath],
[dispmath]\frac{1}{2\cdot n^{5/6}}[/dispmath]
Izražavajmo se precizno.

Limes ne može biti [inlmath]\displaystyle\frac{1}{2n^{5/6}}[/inlmath], jer u njemu i dalje figuriše [inlmath]n[/inlmath]. Kada bi našao limes tog izraza, on bi bio nula, upravo zbog tog [inlmath]n[/inlmath] u imeniocu, koje teži beskonačnosti.
Ali, kada bi dobijeni izraz uporedio s opštim članom reda [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n^{5/6}}[/inlmath] za koji znamo da divergira, dobio bi limes količnika
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{\displaystyle\frac{1}{2n^{5/6}}}{\displaystyle\frac{1}{n^{5/6}}}=\frac{1}{2}[/dispmath] pa pošto je [inlmath]\displaystyle\frac{1}{2}[/inlmath] konačna konstanta različita od nule, zaključujemo da se red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{2n^{5/6}}[/inlmath] ponaša isto kao i red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n^{5/6}}[/inlmath], tj. da i on divergira.
Naravno, da red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{2n^{5/6}}[/inlmath] divergira mogli smo zaključiti i bez kiriterijuma upoređivanja, tako što [inlmath]\displaystyle\frac{1}{2}[/inlmath] izvučemo ispred cele sume,
[dispmath]\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{2n^{5/6}}=\frac{1}{2}\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n^{5/6}}[/dispmath] pa dobijemo proizvod konačne konstante različite od nule i sume reda koji divergira.
Loophoop je napisao:A ono sto sam ja probao, tacnije prvo, kada sam pretpostavio da za onaj limes granicna vrednost koja je beskonacnost, da posto je ona iz intervala [inlmath](0,\infty)[/inlmath] da oba ili konvergiraju ili divergiraju, logika je na osnovu ovog
Video sam uradjen zadatak
Red [inlmath]\displaystyle\frac{n!}{n^2}[/inlmath]
Pa opsti clan uporedjujemo sa [inlmath]\displaystyle\frac{1}{n}[/inlmath]
I na kraju dobijamo za [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}[/inlmath]
[dispmath](n-1)![/dispmath] sto je beskonacnost
Pa pise kako to pripada intervalu [inlmath](0,\infty)[/inlmath], i red s kojim smo ga uporedjivali divergira, te i on divergira?
...pa sam iz te logike mislio da vrednost kada uporedjujemo opsti clan sa nekim drugim, da granicna vrednost ne mora da bude konacna
Ukoliko je limes količnika jednak beskonačnosti, tada iz divergencije reda u imeniocu sledi i divergencija reda u brojiocu, kao što je u ovom primeru bio slučaj – što je logično, jer to znači da red u brojiocu brže teži beskonačnosti nego red u imeniocu (OK, znam, u brojiocu i imeniocu nisu redovi već njihovi opšti članovi, al' da sad ne komplikujem). Međutim, pogrešno je reći da se, kada je taj limes beskonačno, oba reda uvek ponašaju isto (tj. da ili oba konvergiraju ili oba divergiraju). Evo i primer. Uporedi redove s opštim članovima [inlmath]\displaystyle\frac{1}{n}[/inlmath] i [inlmath]\displaystyle\frac{1}{n^2}[/inlmath]:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{\displaystyle\frac{1}{n}}{\displaystyle\frac{1}{n^2}}=\lim_{n\to\infty}n=\infty[/dispmath] Pošto znaš da je red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n^2}[/inlmath] konvergentan, da li bi sad odatle zaključio da je i red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n}[/inlmath] konvergentan?
Ista priča i ako uradimo obrnuto, tj. ako uporedimo redove s opštim članovima [inlmath]\displaystyle\frac{1}{n^2}[/inlmath] i [inlmath]\displaystyle\frac{1}{n}[/inlmath]:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{\displaystyle\frac{1}{n^2}}{\displaystyle\frac{1}{n}}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{n}=0[/dispmath] Red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n}[/inlmath] je divergentan, ali bi bilo pogrešno odavde zaključiti da je i red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{1}{n^2}[/inlmath] divergentan.
Znači, kod kriterijuma upoređivanja kod kojeg ispitujemo za dva reda da li se isto ponašaju (tj. da li ili oba konvergiraju ili oba divergiraju)
potrebno je da limes količnika njihovih opštih članova bude jednak nekoj konačnoj konstanti različitoj od nule.
I, moram da se ne složim da beskonačnost pripada intervalu [inlmath](0,\infty)[/inlmath]. Oble zagrade označavaju otvoren interval, tj. interval koji ne uključuje granice, tako da intervalu [inlmath](0,\infty)[/inlmath] pripadaju
svi pozitivni realni brojevi. Tom intervalu
ne pripadaju ni nula, ni beskonačnost.
BTW za red [inlmath]\displaystyle\sum_{n=1}^\infty\frac{n!}{n^2}[/inlmath] može se vrlo lako zaključiti da divergira, čak i bez ikakvog kriterijuma upoređivanja, jer je limes njegovog opšteg člana:
[dispmath]\lim_{n\to\infty}\frac{n!}{n^2}=\lim_{n\to\infty}\frac{\cancel n(n-1)(n-2)!}{n^{\cancel2}}=\lim_{n\to\infty}\frac{\cancel n\left(1-\cancelto{0}{\frac{1}{n}}\right)(n-2)!}{\cancel n}=\lim_{n\to\infty}(n-2)!=\infty[/dispmath]