Zdravo meni je ovo prvi post ovde tako da se izvinjavam ako ima nekih gresaka.
Zadatak kaze resiti jednacinu ako [inlmath]Z[/inlmath] pripada skupu kompleksnih brojeva:
[dispmath](Z-1)^3=i\cdot(Z+i)^3[/dispmath] E sad ja sam izrazio [inlmath]i[/inlmath] i dobio:
[dispmath]\sqrt[3]i=\frac{z-1}{z+i}[/dispmath] [inlmath]i[/inlmath] sam preveo u trigonometrijski oblik i nasao 3 resenja za [inlmath]i[/inlmath] preko moavrove formule:
[dispmath]W_0=\left(\cos\frac{\pi}{6}+i\sin\frac{\pi}{6}\right)=\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2},\quad k=0\\
W_1=\left(\cos\frac{5\pi}{6}+i\sin\frac{5\pi}{6}\right)=-\frac{\sqrt3}{2}+i\frac{1}{2},\quad k=1\\
W_2=\left(\cos\frac{3\pi}{2}+i\sin\frac{3\pi}{2}\right)=-i,\quad k=2[/dispmath] Onda sam pokusao da svako od ovih resenja uvrstim u gornju jednacinu i nadjem [inlmath]Z[/inlmath] za svaki slucaj ali dobijam neku jednacinu sa dve nepoznate koju ne mogu da resim nakon sto izjednacim realni sa realnim i imaginarni sa imaginarnim
Za prvi slucaj dobijam:
[dispmath]\sqrt3\cdot(x+1)+y\cdot(2y-3)=2\\
x\cdot(3-4y)+y\cdot\left(2+\sqrt3\right)=-1[/dispmath] Zanima me ima li drugih nacina da se resi ovaj zadatak i da li je ovaj moj postupak do ovde uopste dobar.