Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ANALITIČKA GEOMETRIJA

Tacke preseka kruznice i prave – prijemni MATF 2015.

[inlmath]\left(x-p\right)^2+\left(y-q\right)^2=R^2[/inlmath]

Tacke preseka kruznice i prave – prijemni MATF 2015.

Postod Griezzmiha » Nedelja, 07. Jun 2020, 16:55

Prijemni ispit MATF – 29. jun 2015.
3. zadatak

Dobar dan gospodo!

Imam problema oko 3. zadatka sa Matf-a 2015. godine....
Zadatak glasi: Date su kruzna linija [inlmath]k[/inlmath] jednacinom [inlmath]x^2+y^2=a^2[/inlmath], [inlmath]a>0[/inlmath] i tacka [inlmath]P(a,a)[/inlmath]. Neka su [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath] tacke u kojima prava [inlmath]PO[/inlmath] sece [inlmath]k[/inlmath], gde je [inlmath]O[/inlmath] koordinatni pocetak. Proizvod [inlmath]PA\cdot PB[/inlmath] jednak je?
[inlmath]A)\;\frac{a^2}{2};\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;a^2;\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;2a^2;\quad[/inlmath] [inlmath]D)\;a^2\sqrt2;\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;\frac{a^2}{\sqrt2}.[/inlmath]

Resenje je inace [inlmath]a^2[/inlmath]

Moje pitanje se odnosi na ono sto kaze resenje, ja sam sve razlozio na sledeci nacin... Znamo da ce dijagonala koja je oznacena tackama recimo [inlmath]P[/inlmath] i [inlmath]D[/inlmath]. Gde je [inlmath]P(a,a)[/inlmath] i [inlmath]D(-a,-a)[/inlmath], te ce duzina ove duzi biti [inlmath]2a\sqrt2[/inlmath]. E sad posto su tacke [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath], bar sam ih ja tako oznacio i zamislio, da [inlmath]A[/inlmath] bude najbliza a [inlmath]B[/inlmath] najdalja... Zanima me da li je greska ako one pripadaju pravoj koja je odredjena tackama [inlmath]P[/inlmath] i [inlmath]O[/inlmath]. Meni je to logicno da u tom slucaju one zapravo grade precnik kruznice koje seku..... I evo sad dok pisem hahahah, izgleda da ce ovo biti prelomno u zadatku iako i dalje nisam siguran kako... Zbirka argumentuje da ako dodamo tacku [inlmath]C[/inlmath] sa koordinatama [inlmath]C(a,0)[/inlmath] da ce kvadrat duzi [inlmath]PC[/inlmath] zapravo odgovarati proizvodu koji se trazi odnosno [inlmath]PA\cdot PB[/inlmath]....

Moram da dodam da mi ovo izgleda dosta slicno onom zadatku kada smo dokazivali zasto je isto kada se sabiraju centar i tamo neka tacka van kruga i pomnoze sa [inlmath]2[/inlmath], i ono ispada identicno zbiru duzi najdalje i najblize tacke na kruznici kada pojedinacno grade svoju duz sa tom tackom van kruga..... U svakom slucaju ovde je u pitanju mnozenje pa i dalje ostajem zbunjen skroz.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 48 puta
Pohvaljen: 2 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Tacke preseka kruznice i prave – prijemni MATF 2015.

Postod Frank » Nedelja, 07. Jun 2020, 17:28

Ne bih mogao da se nadovezem na tvoj postupak jer nisam razumeo sta tacno hoces tacno da uradis. Uvodjenjem nepotrebnih tacaka samo dodatno komplikujes zadatak.
Pokazacu nacin na koji mozes uraditi zadatak, pa ti uporedi sa svojim, pa vidi sta i kako...
Neka je tacka [inlmath]A[/inlmath] najbliza, a tacka [inlmath]B[/inlmath] najdalja tacki [inlmath]P[/inlmath] (tacke [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath] pripadaju kruznici). Tacka [inlmath]P(a,a)[/inlmath] je od koordinatnog pocetka, tacke [inlmath]O[/inlmath], udaljena [inlmath]a\sqrt2[/inlmath] (dijagonala kvadrata stranice [inlmath]a[/inlmath]). Kako je [inlmath]BO=a[/inlmath] sledi da je [inlmath]PB=a\sqrt2+OB=a\sqrt2+a[/inlmath]. Znamo i da je [inlmath]AB=2a[/inlmath] (precnik kruga), pa je [inlmath]PA=PB-AB=a\sqrt2+a-2a=a\sqrt2-a[/inlmath].
Dakle, [inlmath]PB=a\sqrt2+a[/inlmath], a [inlmath]PA=a\sqrt2-a[/inlmath]. Ostalo je jos da izmnozimo vrednosti ove dve duzi
[dispmath]PB\cdot PA=\left(a\sqrt2+a\right)\left(a\sqrt2-a\right)=\left(a\sqrt2\right)^2-a^2=2a^2-a^2=a^2[/dispmath]
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

• +1

Postod miletrans » Nedelja, 07. Jun 2020, 17:50

Ja bih ovaj zadatak radio ovako kako je pokazao Frank.

Inače, ako hoćeš da se pozoveš na postupak u "... onom zadatku kada se sabiraju centar i tamo neka tačka...", molim te da ga linkuješ. Ovako samo ostaje da se nagađa na koji si zadatak tačno mislio, šta je u njemu zadato i šta se traži.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

• +1

Postod Frank » Nedelja, 07. Jun 2020, 18:31

miletrans je napisao:Inače, ako hoćeš da se pozoveš na postupak u "... onom zadatku kada se sabiraju centar i tamo neka tačka...", molim te da ga linkuješ.

Pretpostavljam da je mislio na ovaj zadatak.
https://SecreLocal.com - Chat Meet Girls - No Selfie - Anonymous Adult Dating - Secret Chat Dating
Frank  OFFLINE

Zahvalio se: 223 puta
Pohvaljen: 383 puta

Postod Griezzmiha » Nedelja, 07. Jun 2020, 19:31

Hvala vam puno! Ja sam skroz smakao s uma da je [inlmath]AB[/inlmath] duz zapravo [inlmath]2a[/inlmath]... Jasno mi je skroz sta ste uradili.

Sto se tice toga sto nisam linkovao post koji sam prokomentarisao, se iskreno izvinjavam. Nece se ponoviti u buducnosti, izvinite jos jednom.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 48 puta
Pohvaljen: 2 puta

Postod Daniel » Nedelja, 07. Jun 2020, 22:06

Griezzmiha je napisao:E sad posto su tacke [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath], bar sam ih ja tako oznacio i zamislio, da [inlmath]A[/inlmath] bude najbliza a [inlmath]B[/inlmath] najdalja... Zanima me da li je greska ako one pripadaju pravoj koja je odredjena tackama [inlmath]P[/inlmath] i [inlmath]O[/inlmath]. Meni je to logicno da u tom slucaju one zapravo grade precnik kruznice koje seku.....

Da, razmišljanje je ispravno.

Griezzmiha je napisao:Zbirka argumentuje da ako dodamo tacku [inlmath]C[/inlmath] sa koordinatama [inlmath]C(a,0)[/inlmath] da ce kvadrat duzi [inlmath]PC[/inlmath] zapravo odgovarati proizvodu koji se trazi odnosno [inlmath]PA\cdot PB[/inlmath]....

Zbirka je mislila na potenciju tačke u odnosu na kružnicu. Ako nisi čuo za taj pojam, to znači sledeće:

potencija tacke.png
potencija tacke.png (952 Bajta) Pogledano 2539 puta

Neka je [inlmath]P[/inlmath] neka tačka van kružnice [inlmath]k[/inlmath] i neka su [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]B[/inlmath] tačke preseka kružnice [inlmath]k[/inlmath] s pravom povučenom iz tačke [inlmath]P[/inlmath] (samim tim je, je li, duž [inlmath]AB[/inlmath] tetiva kružnice [inlmath]k[/inlmath] koja pripada pravoj kojoj pripada i tačka [inlmath]P[/inlmath]). Zatim, neka je [inlmath]T[/inlmath] tačka dodira kružnice [inlmath]k[/inlmath] i njene tangente koja sadrži tačku [inlmath]P[/inlmath]. Tada važi
[dispmath]PA\cdot PB=PT^2[/dispmath] i taj proizvod predstavlja potenciju tačke [inlmath]P[/inlmath] u odnosu na kružnicu [inlmath]k[/inlmath].
(Odavde još sledi i to, da ako iz tačke [inlmath]P[/inlmath] povučemo neku drugu pravu koja će seći kružnicu u tačkama [inlmath]C[/inlmath] i [inlmath]D[/inlmath], tada će biti [inlmath]PC\cdot PD=PA\cdot PB=PT^2[/inlmath], tj. koju god pravu da povučemo koja seče kružnicu [inlmath]k[/inlmath], proizvod rastojanja od tačke [inlmath]P[/inlmath] do prve i do druge tačke preseka biće konstantan.)

E sad, ako celu ovu priču primeniš na ovaj zadatak, do rešenja se stiže takoreći bez ikakvog računanja – upravo na to se odnosi odgovor u zbirci.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na ANALITIČKA GEOMETRIJA