od Frank » Subota, 20. Jun 2020, 20:10
Pozdrav! Imam problem sa sledećim zadatkom:
Za koje vrednosti realnog parametra [inlmath]m[/inlmath] jednačina [inlmath]2x^2-\left(m^3+8m-1\right)x+m^2-4m=0[/inlmath] ima rešenja različitog znaka? (Rešenje: [inlmath]0<m<4[/inlmath])
Pošto su rešenja različitog znaka, njihov proizvod mora biti strogo manji od nule, tj.
[dispmath]x_1x_2<0\\
\frac{m^2-4m}{4}<0[/dispmath] Rešenje nejednačine je [inlmath]m\in(0,4)[/inlmath].
Ono što me muči u ovom zadatku je diskriminanta - Kako su rešenja različitog znaka, sledi da ista (rešenja) moraju biti realna, tj. [inlmath]D\ge0[/inlmath].
[dispmath]D=b^2-4ac\ge0\\
\left(m^3+8m-1\right)^2-8\left(m^2-4m\right)\ge0\\
\left(m^3+8m\right)^2-2m^3-16m+1-8m^2+32m\ge0\\
m^6+16m^4+64m^2-2m^3+16m-8m^2+1\ge0\\
m^6+16m^4-2m^3+56m^2+16m+1\ge0[/dispmath] Ne znam kako da ovu nejednačinu dovedem do kraja. Pokušao sam da celu nejednačinu podelim sa [inlmath]m^2\hspace{0.5mm}(m\ne0)[/inlmath], pa da je, posle sređivanja i uvođenja smene, svedem na kvadratnu. Medjutim, u ovoj nameri nisam uspeo jer se deljenjem cele nejednačine sa [inlmath]m^2[/inlmath] ne dobija ništa korisno, ništa što bi me odvelo do konačnog rešenja. Da se u zadatku, kojim slučajem, traže celobrojne vrednosti parametra [inlmath]m[/inlmath], ne bi bilo nikakvih problema - neposrednom proverom uvideo bih da li neka vrednost iz intervala [inlmath](0,4)[/inlmath] otpada. Ovako, nemam ideju sta dalje treba raditi...
Činjenica da je proizvod dva konjugovano-kompleksna broja uvek realan ne pomaže ništa jer se gleda znak rešenja, a ne znak njihovog proizvoda. Gde je zapravo nastao problem u mom postupku? Hvala!
Na forumu ima baš dosta zadataka koji zahtevaju primenu Vietovih veza, da bi rešenja bila pozitivna/negativna... I pored toga nisam uspeo da nađem ništa što bi mi pomoglo da razumem i rešim zadatak iz ove teme.