Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica RAZNO ZANIMLJIVI ZADACI

Ko zna igrat šah?

• +1

Ko zna igrat šah?

Postod blake » Utorak, 25. Jun 2013, 18:14

:-)

Dvije jednake šahovske ploče ([inlmath]8\times 8[/inlmath] polja) imaju zajedničko središte i jedna potpuno prekriva drugu. Jedna od njih se zarotira oko središta za [inlmath]45^\circ[/inlmath].
Odredi površinu presjeka svih crnih polja jedne ploče sa svim crnim poljima druge ploče ako je površina jednog polja jednaka [inlmath]1[/inlmath].
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Ko zna igrat šah?

Postod Daniel » Utorak, 25. Jun 2013, 20:14

Deluje baš opako... :D :mhm:

Imaš li rešenje (nemoj ga, naravno, govoriti, nego samo da li ga imaš)?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod blake » Utorak, 25. Jun 2013, 21:34

Da, jučer sam malo čita MiŠ i naša taj zadatak s jednog natjecanja 3. razreda B kategorije. Inače im se sva izdanja mogu pregledat online osim zadnje dvi godine...
Zašto da ne napišem? Doduše, s ovim rješenjem piše dobije se 19 od 20 bodova, jer nije potpuno - ne znam zašto - ne znam kako...
Ali ja sam na prvu mislija da je ovo lagano :lol2:
blake  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 26. Jun 2013, 01:33

MIŠ :lol: Originalnog li naziva :lol:

LM, ono što sam zasad uspeo, to je da nacrtam sliku.

sah.png
sah.png (13.97 KiB) Pogledano 1732 puta

Ono što mogu da primetim, gledajući crna polja table koja je zarotirana po [inlmath]45^\circ[/inlmath], to je da se u svakom horizontalnom redu, 1. presek crnih polja sleva i 1. presek crnih polja zdesna dopunjuju do potpunog kvadrata. Isto tako, 2. presek crnih polja sleva i 2. presek crnih polja zdesna se dopunjuju do potpunog kvadrata. I tako dalje, do sredine posmatranog reda. Znači, postoji nešto kao „obrnuta simetričnost“, da je tako nazovem, u odnosu na vertikalnu osu... Izuzetak od ovoga su preseci crnih polja koji su na krajnjim uglovima zarotirane table – oni se međusobno ne dopunjuju do potpunog kvadrata, već su „odsečeni“ ivicom nezarotirane table.

Ja ću ovde da zastanem, zasad, dok mi ne padne (ako mi uopšte i padne) još neka ideja šta i kako dalje, a možda i ova slika i ovo što sam napisao posluži kao smernica nekom drugom da dođe do rešenja. ;)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod blake » Sreda, 26. Jun 2013, 01:54

Meni neće :whistle:

Untitled.png
Untitled.png (27.23 KiB) Pogledano 1730 puta

U kojem si sad programu crta ova polja?
blake  OFFLINE

Postod Daniel » Sreda, 26. Jun 2013, 02:02

blake je napisao:U kojem si sad programu crta ova polja?

Isto Paint Shop Pro... Uz upotrebu layers-a, iliti slojeva...
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Daniel » Nedelja, 07. Jul 2013, 08:56

Da nije, možda, rešenje [inlmath]32\left(\sqrt 2-1\right)[/inlmath]? :)
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod blake » Nedelja, 07. Jul 2013, 18:28

Ima smisla s ovim napisanim iz časopisa, s obzirom da je [inlmath]32[/inlmath] broj crnih tj. bilih polja...
Kako si ovo rješija?
:--)
blake  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 08. Jul 2013, 08:32

sah resenje.png
sah resenje.png (8.51 KiB) Pogledano 1698 puta

Plavo obeleženi preseci na levoj strani dopunjuju se s plavo obeleženim presecima na desnoj strani do [inlmath]5[/inlmath] punih kvadrata površine [inlmath]1[/inlmath]. Ukupna površina plavih delova je [inlmath]5[/inlmath].

Isto tako, crveno obeleženi preseci na levoj strani dopunjuju se s crveno obeleženim presecima na desnoj strani do [inlmath]5[/inlmath] punih kvadrata površine [inlmath]1[/inlmath]. Ukupna površina crvenih delova je [inlmath]5[/inlmath].

Zeleno obeleženi preseci na levoj strani dopunjuju se sa zeleno obeleženim presecima na desnoj strani do [inlmath]3[/inlmath] kvadrata površine [inlmath]1[/inlmath] umanjena za [inlmath]3[/inlmath] jednakokraka pravougla trougla obeležena žuto na levoj strani, čija je visina na hipotenuzu obeležena na slici sa [inlmath]x[/inlmath].

Smeđe obeleženi preseci na gornjoj strani dopunjuju se sa smeđe obeleženim presecima na donjoj strani do [inlmath]2[/inlmath] jednakokraka pravougla trougla, čija je visina na hipotenuzu obeležena na slici sa [inlmath]y[/inlmath].

Sa slike se vidi da je kod tri žuta trougla visina na hipotenuzu jednaka [inlmath]x=\left(4\sqrt 2-4\right)-\sqrt 2[/inlmath], tj. [inlmath]x=3\sqrt 2-4[/inlmath]. Trouglovi su jednakokraki pravougli, tj. predstavljaju polovinu kvadrata, pa im je hipotenuza dva puta duža od visine na hipotenuzu, tako da je površina svakog od njih:[dispmath]P_\triangle=\frac{1}{\cancel 2}\cancel 2\left(3\sqrt 2-4\right)\cdot\left(3\sqrt 2-4\right)=\left(3\sqrt 2-4\right)^2=34-24\sqrt 2[/dispmath]Ukupna površina zelenih delova je, dakle, [inlmath]3-3\left(34-24\sqrt 2\right)=72\sqrt 2-99[/inlmath]

Takođe, sa slike se vidi da je kod dva smeđa trougla (koja formiraju smeđe obeleženi preseci na gornjoj i donjoj strani) visina na hipotenuzu jednaka [inlmath]y=\frac{3}{2}\sqrt 2-\left(4\sqrt 2-4\right)=4-\frac{5}{2}\sqrt 2[/inlmath]. I ovi trouglovi su jednakokraki pravougli, tj. predstavljaju polovinu kvadrata, pa im je hipotenuza dva puta duža od visine na hipotenuzu, tako da je površina svakog od njih:[dispmath]P_\triangle=\frac{1}{\cancel 2}\cancel 2\left(4-\frac{5}{2}\sqrt 2\right)\cdot\left(4-\frac{5}{2}\sqrt 2\right)=\left(4-\frac{5}{2}\sqrt 2\right)^2=\frac{57}{2}-20\sqrt 2[/dispmath]Ukupna površina smeđih delova je, dakle, [inlmath]2\left(\frac{57}{2}-20\sqrt 2\right)=57-40\sqrt 2[/inlmath]

Saberemo površine plavih, crvenih, zelenih i smeđih delova:[dispmath]P=5+5+72\sqrt 2-99+57-40\sqrt 2[/dispmath][dispmath]P=32\sqrt 2-32[/dispmath][dispmath]\enclose{box}{P=32\left(\sqrt 2-1\right)}[/dispmath]

Ne tvrdim da ovo nije moguće rešiti i na lakši način. Lako se može izračunati površina ukupnog preseka nezarotirane i zarotirane table, ta površina iznosi [inlmath]128\left(\sqrt 2-1\right)[/inlmath] i onda je potrebno još nekako dokazati da od tog preseka četvrtina odlazi na preseke crnih polja jedne i druge table...

Sve u svemu, vrlo zanimljivo zadače, mada su mi lično ipak draže šahovske table onda kada se na njima nalaze figure i sa druge strane stola neko da ih pomera. :P
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod vasto » Petak, 26. Jul 2013, 10:07

ides , e ovo je reci zadatak :D, znam sah igrat ali ovo ,,, :D hahahahh
vasto  OFFLINE

Zahvalio se: 25 puta
Pohvaljen: 5 puta

Sledeća