Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ALGEBRA

Kvadratna jednacina – vrednost realnog parametra

[inlmath]a^2-b^2=\left(a+b\right)\left(a-b\right)[/inlmath]

Kvadratna jednacina – vrednost realnog parametra

Postod NemanjaS » Sreda, 03. Februar 2021, 20:08

Skup svih vrednosti realnog parametra [inlmath]m[/inlmath], takvih da je [inlmath](9m+4)x^2 +2(m+1)x+m<0[/inlmath], [inlmath]\forall x\in\mathbb{R}[/inlmath]

Moje misljenje je da je ideja toga da je [inlmath]D<0[/inlmath]. Ispravite me ako gresim, ali mislim da bih trebao da koristim i Vijetove formule i jos pored njih da napisem [inlmath]a>0[/inlmath]. Ali ako koristim Vijetove formule posto su realni brojevi zbir i proizvod mogu biti pozitivni i negativni. Pa ako moze neko da samo da me usmeri.

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Kvadratna jednacina – vrednost realnog parametra

Postod martina_m » Sreda, 03. Februar 2021, 20:18

Tačno je da je [inlmath]D<0[/inlmath] ali [inlmath]a[/inlmath] mora da bude manje od nule, jer da je veće znači da je ceo izraz veći od nule a tebi treba suprotno

Zahvalio se: 6 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod NemanjaS » Petak, 05. Februar 2021, 09:06

Ali nije mi jasno šta dalje da radim, kad stavim da [inlmath]D<0[/inlmath] dobijem kvadratnu jednačinu i resim je i sad treba da nađem presek tih resenja i resenja za [inlmath]a<0[/inlmath]?
Da li je to to ili ima još nešto? *Izvinjavam se zbog Latexa na telefonu sam a uvek pišem preko kompa.

Zahvalio se: 7 puta
Pohvaljen: 0 puta

• +1

Postod miletrans » Petak, 05. Februar 2021, 14:31

Pogledaj ovu temu. Mislim da ćeš tu naći odgovore na pitanja koja te bune.
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Povratak na ALGEBRA