Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Pravilna trostrana piramida

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Pravilna trostrana piramida

Postod losmi_78 » Nedelja, 28. Mart 2021, 01:10

U pravilnoj trostranoj piramidi, povrsina bocne strane je [inlmath]75\text{ cm}^2[/inlmath]. Odstojanje centra osnove piramide od ravni bocne strane je [inlmath]8\text{ cm}[/inlmath]. Zapremina piramide je:

Sad nije mi najjasnije sta predstavlja rastojanje centra osnove od ravni bocne strane, radim da je to trecina visine jednakostranicnog trougla koji je baza piramide, ali na taj nacin nikako da dobijem rjesenje ili ovo predstavlja najkrace rastojanje centra od ravni bocne strane, koje ce zavisiti od ugla

Zahvalio se: 12 puta
Pohvaljen: 4 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Pravilna trostrana piramida

Postod primus » Nedelja, 28. Mart 2021, 05:50

Hint:

piramida_presek.png
piramida_presek.png (5.79 KiB) Pogledano 4181 puta
Plenus venter non studet libenter
Korisnikov avatar
primus  OFFLINE

Zahvalio se: 15 puta
Pohvaljen: 279 puta

Postod losmi_78 » Nedelja, 28. Mart 2021, 14:25

Opet mi nikako ne ide da izrazim ovu visinu preko [inlmath]a[/inlmath], mada je ocigledno da moze :)

• +2

Postod primus » Nedelja, 28. Mart 2021, 15:15

Hint: Upotrebi sličnost trouglova.
Korisnikov avatar
primus  OFFLINE

Postod losmi_78 » Nedelja, 28. Mart 2021, 18:58

Nikako ovu kracu katetu da dobijem

• +2

Postod primus » Ponedeljak, 29. Mart 2021, 04:51

[dispmath]H:h=8:\frac{a\sqrt3}{6}[/dispmath]
Korisnikov avatar
primus  OFFLINE

Postod losmi_78 » Sreda, 31. Mart 2021, 00:08

Uradio sam, nego zaboravih napisat, hvala na pomoci

Postod Vermez » Četvrtak, 16. Jun 2022, 16:52

Meni samo nije jasno sta prvo treba da nadjemo iz date proporcije.
Vermez  OFFLINE

Zahvalio se: 14 puta
Pohvaljen: 2 puta

Postod Daniel » Subota, 18. Jun 2022, 21:09

Uvrštavanjem u proporciju [inlmath]h=\frac{150}{a}[/inlmath] (što sledi iz podatka[inlmath]\frac{ah}{2}=75[/inlmath]), proporcija se svodi na [inlmath]H:\frac{150}{a}=8:\frac{a\sqrt3}{6}[/inlmath] odakle se nakon malo računa i sređivanja dobije proizvod [inlmath]a^2H=2400\sqrt3[/inlmath], i ostalo je još taj proizvod uvrstiti u formulu za zapreminu, [inlmath]V=\frac{1}{3}\frac{a^2\sqrt3}{4}H[/inlmath]...

Nego, ja tek sad videh da ovaj zadatak ima u sebi grešku. Piramida s ovako zadatim podacima – ne može postojati. Ako odstojanje centra osnove piramide od ravni bočne strane iznosi [inlmath]8\text{ cm}[/inlmath], može se preko izvoda pokazati da je minimalna moguća površina bočne strane [inlmath]288\text{ cm}^2[/inlmath], a u zadatku je rečeno da iznosi [inlmath]75\text{ cm}^2[/inlmath].
Na osnovu sličnosti trouglova:
[dispmath]\frac{a\sqrt3}{6}:h=\sqrt{\left(\frac{a\sqrt3}{6}\right)^2-8^2}:\frac{a\sqrt3}{6}\\
\frac{a^2}{12}=h\sqrt{\frac{a^2}{12}-64}[/dispmath] Na osnovu [inlmath]P=\frac{ah}{2}[/inlmath], gde je [inlmath]P[/inlmath] površina bočne strane, uvrštavamo [inlmath]h=\frac{2P}{a}[/inlmath]:
[dispmath]\frac{a^2}{12}=\frac{2P}{a}\sqrt{\frac{a^2}{12}-64}\\
P=\frac{a^3}{24\sqrt{\frac{a^2}{12}-64}}=\frac{1}{24}\left(\frac{a^{-4}}{12}-64a^{-6}\right)^{-\frac{1}{2}}\\
\frac{\mathrm dP}{\mathrm da}=\frac{1}{24}\cdot\left(-\frac{1}{2}\right)\left(\frac{a^{-4}}{12}-64a^{-6}\right)^{-\frac{3}{2}}\left(-\frac{a^{-5}}{3}-(-6)\cdot64a^{-7}\right)=0\\
\Longrightarrow\quad\left.\frac{a^{-5}}{3}=6\cdot64a^{-7}\quad\right/\cdot3a^7\\
a^2=3\cdot6\cdot64\quad\Longrightarrow\quad a=24\sqrt2[/dispmath] (Sad ko hoće može da se petlja s drugim izvodom, ali je nepotrebno jer je prilično jasno da je ovo minimum budući da površina bočne strane nema ograničenja s gornje strane, dok svakako ne može ići do nule.)
Uvrštavanjem:
[dispmath]P_\min=\frac{\left(24\sqrt2\right)^3}{24\sqrt{\frac{\left(24\sqrt2\right)^2}{12}-64}}=288[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Vermez » Nedelja, 19. Jun 2022, 11:50

Isto sam kao i ti uradio i dobio sam taj veliki broj sto me je zbunio i onda nisam znao sta dalje da radim jer sam mislio da konstantno gresim negde, u svakom slucaju hvala na pomoci i izdvojenom vremenu. 8-)
Vermez  OFFLINE

Zahvalio se: 14 puta
Pohvaljen: 2 puta

Sledeća

Povratak na GEOMETRIJA