Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Naći poluprečnik kruga upisanog u trapez

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Naći poluprečnik kruga upisanog u trapez

Postod Felix » Ponedeljak, 05. Jun 2017, 18:22

* MOD EDIT * Zadatak izdvojen iz ove teme

Evo ja sam novi na forumu, imam slican zadatak i ne umem da resim pa ako ne bi bio problem, polomio sam glavu rešavajući. Zadatak glasi ovako: U trapez [inlmath]ABCD[/inlmath] sa osnovicama [inlmath]AB[/inlmath] i [inlmath]CD[/inlmath] upisan je krug koji dodiruje stranicu [inlmath]AB[/inlmath] u tacki [inlmath]E[/inlmath]. Ako je [inlmath]AE=15[/inlmath], [inlmath]BE=10[/inlmath], [inlmath]CD=8[/inlmath], koliki je poluprecnik kruga?
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 05. Jun 2017, 22:55, izmenjena samo jedanput
Razlog: Dodavanje Latex-tagova – tačka 13. Pravilnika!
Felix  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Naći poluprečnik kruga upisanog u trapez

Postod bobanex » Ponedeljak, 05. Jun 2017, 22:31

Da li je konačno rešenje [inlmath]4\sqrt3[/inlmath]?
bobanex  OFFLINE
BANOVAN

Pohvaljen: 505 puta

Postod Daniel » Ponedeljak, 05. Jun 2017, 23:05

Jeste [inlmath]4\sqrt3[/inlmath].

@Felix, molim te da se upoznaš s Pravilnikom foruma radi budućih postova, budući da ga u ovom postu nisi baš ispoštovao. Uvek treba da opišeš te svoje pokušaje rešavanja, kako bismo ti rekli da l' si na dobrom putu ili ne (tačka 6. Pravilnika). Nov zadatak uvek ide u novu temu (tačka 10. Pravilnika). Takođe, treba koristiti Latex (tačka 13. Pravilnika), koji sam dodao u tvoj post, zbog čega je isti sad prilično pregledniji.

Što se tiče zadatka, neka ideja bi bila: tačku dodira upisane kružnice i osnovice [inlmath]CD[/inlmath] obeleži sa [inlmath]F[/inlmath], a dužinu [inlmath]DF[/inlmath] označi sa [inlmath]x[/inlmath]. Izrazi oba kraka trapeza preko dužine [inlmath]x[/inlmath]. Dvaput primeni Pitagorinu teoremu – prvo izrazi visinu trapeza preko jednog kraka trapeza, a zatim izrazi visinu trapeza preko drugog kraka trapeza. Dosta toga će se tu pokratiti i dobićeš čemu je jednaka visina trapeza, a odatle lako nađeš i poluprečnik upisane kružnice.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Felix » Utorak, 06. Jun 2017, 15:40

Pre svega, hvala puno na pomoci. Izvinjavam se sto nisam ispostovao pravilnik, nije bilo namerno. Nisam hteo novu temu zbog slicnog zadatka, ali da znam za ubuduce.
Felix  OFFLINE

Pohvaljen: 0 puta

Postod losmi_78 » Petak, 09. April 2021, 19:36

Daniel je napisao:Izrazi oba kraka trapeza preko dužine [inlmath]x[/inlmath].

Jel mislis da oba kraka izrazim preko visine i [inlmath]x[/inlmath]?
Nisam bas najbolje razumio :crazy:

Zahvalio se: 12 puta
Pohvaljen: 4 puta

• +1

Postod Daniel » Subota, 10. April 2021, 02:51

Ne, oba kraka izraziš samo preko dužine [inlmath]x[/inlmath].
Iskoristi osobinu tangentnog trapeza (što ovaj trapez jeste, čim je u njega moguće upisati krug).
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Vivienne » Subota, 10. April 2021, 10:10

Možeš iskoristiti i činjenicu da su tangentne duži iz iste tačke na dati krug jednake.

Zahvalio se: 42 puta
Pohvaljen: 92 puta

Postod losmi_78 » Subota, 10. April 2021, 12:39

Da uspio sam, skroz sam zaboravio bio na to

Postod Zisti1912 » Petak, 04. Jun 2021, 02:17

Daniel je napisao:Što se tiče zadatka, neka ideja bi bila: tačku dodira upisane kružnice i osnovice [inlmath]CD[/inlmath] obeleži sa [inlmath]F[/inlmath], a dužinu [inlmath]DF[/inlmath] označi sa [inlmath]x[/inlmath]. Izrazi oba kraka trapeza preko dužine [inlmath]x[/inlmath]. Dvaput primeni Pitagorinu teoremu – prvo izrazi visinu trapeza preko jednog kraka trapeza, a zatim izrazi visinu trapeza preko drugog kraka trapeza. Dosta toga će se tu pokratiti i dobićeš čemu je jednaka visina trapeza, a odatle lako nađeš i poluprečnik upisane kružnice.

Možes li da mi objasnis kako se primenjuje dva puta Pitagorina teorema da bi se našla visina? Imao sam zadatke slične ovome, ali kad god treba da se nadje visina ja paralelno nacrtam neki od krakova pa računam površinu za taj dobijeni trougao pa onda tražim [inlmath]h[/inlmath].

Zahvalio se: 27 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod losmi_78 » Subota, 05. Jun 2021, 00:32

Kada oznacis duz [inlmath]DF[/inlmath] sa [inlmath]x[/inlmath], mozes napisati da je [inlmath]FC=8-x[/inlmath], sad mozes recimo sa [inlmath]G[/inlmath] oznaciti tacku dodira prave [inlmath]AD[/inlmath] i kruznice, i posto su dvije tangente na krug iz jedne tacke jednake duzine, mozes primjetiti da je [inlmath]AG=15[/inlmath] i [inlmath]DG=x[/inlmath], odnosno da je citav krak [inlmath]15+x[/inlmath], sad preko pitagorine teoreme izrazis [inlmath]H^2[/inlmath], isti postupak odradis i za drugi krak, izjednacis, dobices cemu je jednako [inlmath]x[/inlmath], i dalje ti je lako...

Sledeća

Povratak na GEOMETRIJA