Prvo definicija Royal Flush-a u pokeru, to je u sustini ruka (5 karata) gde igrac izvlaci (1)keca, (2)kralja, (3)kraljicu, (4)zandara i (5)10-ku ali je isto tako vazno da su istog znaka, odnosno da su svi kocka, srce, pik ili tref.... U prvom zadatku mi oslovljavamo sa "Royal Flush" keca, kralja, kraljicu, zandara i 10-ku ali ne moraju biti istog znaka...
Uporedjujem ove zadatke jer su jako slicni ali imaju neke razlike... Prvi zadatak mi je u potpunosti jasan, ali kod drugog mi je nejasno zasto nemamo [inlmath]4![/inlmath] ispred. Nisam siguran kako bih vise precizirao moju nedoumicu, ali eto, ako neko moze da napravi paralelu izmedju ova dva primera i da argument zasto je to jako vazno za prvi primer a ne za drugi.
1. Koja je verovatnoca izvlacenja Royal Flush-a (royal flush gde [inlmath]A[/inlmath], [inlmath]K[/inlmath], [inlmath]Q[/inlmath], [inlmath]J[/inlmath], [inlmath]10[/inlmath] ne moraju biti istog znaka) iz špila koji broji [inlmath]52[/inlmath] karte?
Resenje: [inlmath]5!\cdot\left(\frac{4}{52}\cdot\frac{4}{51}\cdot\frac{4}{50}\cdot\frac{4}{49}\cdot\frac{4}{48}\right)=5!\cdot\left(\frac{4^5}{52\cdot51\cdot50\cdot49\cdot48}\right)[/inlmath];
2. Koja je verovatnoca izvlacenja AS-a/jedinice [inlmath]4[/inlmath] puta zaredom iz špila karata, ako se nakon svakog izvlacenja, karta vraca u špil?
Resenje: [inlmath]\frac{4}{52}\cdot\frac{4}{52}\cdot\frac{4}{52}\cdot\frac{4}{52}[/inlmath];