Najveca vrednost funkcije je ? [inlmath]x[/inlmath] pripada [inlmath]\mathbb{R}[/inlmath]
[dispmath]F(x)=\sin^2x-4\sin x+5[/dispmath]
shimi je napisao:nisam razumeo bas,kad mi se trazi minimum,jel trazim mesto gde se ostvaruje minimum(koordinata [inlmath]x[/inlmath] temena, [inlmath]-\frac{b}{2a}[/inlmath]) ili vrednost (koordinata [inlmath]y[/inlmath] temena, [inlmath]-\frac{D}{4a}[/inlmath]) ?
shimi je napisao:posto u ovom zadatku ja sam pokusao da izracunam [inlmath]-\frac{D}{4a}[/inlmath] ali mi je [inlmath]D[/inlmath] negativno, kako onda da odredim da li teme spada u zadati interval od [inlmath]-1[/inlmath] do [inlmath]1[/inlmath] ili ne?
Daniel je napisao:To treba da bude precizno definisano u tekstu zadatka, da li se traži [inlmath]x[/inlmath]-koordinata minimuma, ili sama vrednost funkcije u tački minimuma. A ako nije precizno rečeno, onda ti je najsigurnije da nađeš i jedno i drugo, pa to prikažeš kao uređeni par [inlmath]\left(x_M,y_M\right)[/inlmath], gde je [inlmath]x_M[/inlmath] [inlmath]x[/inlmath]- koordinata minimuma, a [inlmath]y_M[/inlmath] [inlmath]y[/inlmath]- koordinata minimuma, tj. vrednost funkcije u tom minimumu.
Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot] i 7 gostiju