Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Limes funkcije dve promenljive – zadatak iz Matematike 2 sa FON-a

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Limes funkcije dve promenljive – zadatak iz Matematike 2 sa FON-a

Postod buca » Četvrtak, 14. April 2022, 21:57

Poz svima,

Evo zadatka za limese koji me dosta buni:
[dispmath]\lim_{\begin{matrix} x\to\infty,\\[-1cm] y\to\infty \end{matrix}}\frac{3x^{10}+5x^4y^4+3y^{10}}{x^{10}+y^{10}}[/dispmath] Moja nedoumica je kako se ovaj zadatak uopste pocinje. Ova oblast mi je nova. Svestan sam pravila vezanih za neprekidnost, a samo ne znam da li se smeju primeniti u ovom slucaju.

Hvala unapred!
buca  OFFLINE

Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Limes funkcije dve promenljive – zadatak iz Matematike 2 sa FON-a

Postod Daniel » Subota, 16. April 2022, 17:37

Razlomak možeš rastaviti na sumu dva razlomka, [inlmath]\frac{3x^{10}+3y^{10}}{x^{10}+y^{10}}[/inlmath] i [inlmath]\frac{5x^4y^4}{x^{10}+y^{10}}[/inlmath].
Za prvi je očigledno čemu teži, dok je za drugi lako pokazati da teži nuli tako što mu brojilac i imenilac podeliš sa [inlmath]x^5y^5[/inlmath] i, uz smenu [inlmath]\frac{x^5}{y^5}=t[/inlmath], iskoristi se činjenica da funkcija [inlmath]f(t)=t+\frac{1}{t}[/inlmath] nije manja od [inlmath]2[/inlmath] ni za jedno [inlmath]t\in(0,+\infty)[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na LIMESI