Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Zbir visina u jednakokrakom trouglu – prijemni ETF 2016.

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Zbir visina u jednakokrakom trouglu – prijemni ETF 2016.

Postod persona1 » Ponedeljak, 24. April 2023, 17:38

Prijemni ispit ETF – 27. jun 2016.
10. zadatak

U jednakokrakom trouglu [inlmath]ABC[/inlmath] je [inlmath]AB=AC=b[/inlmath] i [inlmath]\angle BAC=30^\circ[/inlmath]. Tada je zbir visina tog trougla jednak:

Moje rešenje je
[dispmath]\frac{b}{4}\left(2+\sqrt6+\sqrt2\right)[/dispmath] dok je tačno rešenje [inlmath](C)[/inlmath]
[dispmath]\frac{b}{4}\left(4+\sqrt6+\sqrt2\right)[/dispmath] pokušao sam da zadatak uradim više puta nebili našao grešku. Nisam je našao. Ukoliko je neko uspeo da dobije tačno rešenje kao što je predstavljeno [inlmath](C)[/inlmath] molim Vas da mi kažete kojom idejom ste radili zadatak. Ukoliko je potrebno ispisaću moj postupak. Hvala!

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Zbir visina u jednakokrakom trouglu – prijemni ETF 2016.

Postod Fare » Ponedeljak, 24. April 2023, 20:11

Na osnovu datih podataka može se izračunati površina [inlmath]P=b^{2}/4[/inlmath]. Visine se izračunavaju iz [inlmath]P=ah_{a}/2=bh_{b}/2[/inlmath]. Stranicu [inlmath]a[/inlmath] možeš izračunati kosinusnom teoremom. Ili izračunaj [inlmath]\sin15^\circ[/inlmath], a onda je [inlmath]a=2b\sin15^\circ[/inlmath].
Fare  OFFLINE

Zahvalio se: 22 puta
Pohvaljen: 144 puta

Re: Zbir visina u jednakokrakom trouglu – prijemni ETF 2016.

Postod persona1 » Utorak, 25. April 2023, 07:56

Hvala Vam, tek nakon nekog vremena sam video da sam racunao samo jedanput visinu [inlmath]h_b[/inlmath] pa sam sve racunao po formuli [inlmath]h_a+h_b[/inlmath] umesto [inlmath]h_a+2h_b[/inlmath]

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Povratak na GEOMETRIJA