Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GRAFOVI

Dokazati da ne postoji planaran graf sa datim karakteristikama

Dokazati da ne postoji planaran graf sa datim karakteristikama

Postod Acim » Nedelja, 23. April 2023, 16:08

Dokazati da ne postoji planaran graf sa [inlmath]7[/inlmath] grana u kom je stepen svakog čvora bar [inlmath]3[/inlmath].

[inlmath]b(G)\ge3[/inlmath] je ekvivalentno sa [inlmath]d(v)\ge3[/inlmath].

Kako u planarnom grafu važi [inlmath]e\le3n-6[/inlmath], kad uvrstim broj grana dobijam da mi je [inlmath]n\ge\frac{13}{3}[/inlmath].

Takođe, kada primenim osnovnu formulu teorije grafova dobijam: [inlmath]2e\ge3n[/inlmath] tj. [inlmath]n\le\frac{14}{3}[/inlmath]

Sada, kada spojim prvi i drugi uslov, treba da važi: [inlmath]\frac{13}{3}\le n\le\frac{14}{3}[/inlmath]

E sad, mene buni to što su u rešenju rekli da ne postoji prirodan broj za koje važi navedeni izraz, ali zar to ne ispunjava baš broj [inlmath]14[/inlmath]? Prvi i drugi broj kad se podele sa [inlmath]3[/inlmath] najpribližniji prirodan broj je baš taj.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Dokazati da ne postoji planaran graf sa datim karakteristikama

Postod Daniel » Četvrtak, 27. April 2023, 22:30

Acim je napisao:[inlmath]\frac{13}{3}\le n\le\frac{14}{3}[/inlmath]

E sad, mene buni to što su u rešenju rekli da ne postoji prirodan broj za koje važi navedeni izraz, ali zar to ne ispunjava baš broj [inlmath]14[/inlmath]?

Pa da li važi [inlmath]\frac{13}{3}\le14\le\frac{14}{3}[/inlmath]?

Acim je napisao:Prvi i drugi broj kad se podele sa [inlmath]3[/inlmath] najpribližniji prirodan broj je baš taj.

Ne, kad se izvrši deljenje sa [inlmath]3[/inlmath] dobije se [inlmath]4,333\le n\le4.667[/inlmath]. Postoji li neki prirodan broj koji se nalazi između te dve vrednosti, tj. koji zadovoljava ovu nejednakost?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Dokazati da ne postoji planaran graf sa datim karakteristikama

Postod Acim » Petak, 28. April 2023, 11:39

Izvinjavam se, moja greška :facepalm: . Odokativno sam izračunao nisam do kraja. Hvala.
Acim  OFFLINE

Zahvalio se: 221 puta
Pohvaljen: 55 puta

Povratak na GRAFOVI