Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Maksimalna zapremina kvadra

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Maksimalna zapremina kvadra

Postod Ema K » Ponedeljak, 09. Oktobar 2023, 17:11

Pozdrav!
U zadatku: Osnova kvadra visine [inlmath]5\text{ cm}[/inlmath] je pravougaonik obima [inlmath]4\text{ cm}[/inlmath]. Kolike treba da budu osnovne ivice da bi kvadar imao maksimalnu zapreminu?

Ja sam iz obima dobila da je [inlmath]a=2-b[/inlmath], i kad sam to dodala u zapreminu i izracunala dobila sam da je [inlmath]V=-5b^2+10b[/inlmath]. Sad kad sam to dobila, ne znam sta dalje? Moze pomoc?
Ema K  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Maksimalna zapremina kvadra

Postod miletrans » Ponedeljak, 09. Oktobar 2023, 22:43

Dobro si počela, izrazila si zapreminu u zavisnosti jedne stranice (u tvom slučaju [inlmath]b[/inlmath]). Ovaj izraz možemo da posmatramo kao funkciju u kojoj je nezavisno promenljiva [inlmath]b[/inlmath], a zavisno promenljiva [inlmath]V[/inlmath]. Kada će funkcija da ima maksimalnu vrednost?
Globalni moderator

Zahvalio se: 56 puta
Pohvaljen: 696 puta

Postod Ema K » Utorak, 10. Oktobar 2023, 21:18

Aha, onda se racuna izvod funkcije.. i tada mi je ispalo da su obe stranice po [inlmath]1\text{ cm}[/inlmath].
Ema K  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 1 puta

Postod Daniel » Subota, 21. Oktobar 2023, 21:48

Inače, visina od [inlmath]5\text{ cm}[/inlmath] je nepotreban (suvišan) podatak. Isti bi se rezultat dobio i da visina ima bilo koju drugu vrednost.
To je i logično, jer kada pri fiksnoj visini kvadra taj kvadar ima maksimalnu zapreminu, to znači i da tada njegova osnova ima maksimalnu površinu.
Drugim rečima, ovaj zadatak se svodi na traženje maksimalne površine osnove, a površina osnove je [inlmath]P_O=-b^2+2b[/inlmath]...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na GEOMETRIJA