Daniel je napisao:Upravo i jeste čar ove oblasti to što ne postoji univerzalan način, već intuicija.Ponekad je potrebno da eksperimentišeš s raznim redovima koje uzimaš za [inlmath]\sum b_n[/inlmath], pa ako dobiješ da je [inlmath]a_n<b_n[/inlmath] a red [inlmath]\sum b_n[/inlmath] divergira, onda znaš da s tim redom ne vredi... Isto i ako dobiješ da je [inlmath]a_n>b_n[/inlmath] a red [inlmath]\sum b_n[/inlmath] konvergira. Isprobavaš dok ne dobiješ [inlmath]a_n<b_n[/inlmath] pri čemu red [inlmath]\sum b_n[/inlmath] konvergira, ili [inlmath]a_n>b_n[/inlmath] pri čemu red [inlmath]\sum b_n[/inlmath] divergira.
To te pitam!
Puno hvala na iscrpnom objašnjenju, čitao sam detaljno svaku rič Pa da vidimo jesam li se na ovom primjeru popravio
Imamo red
[dispmath]\sum_{n=1}^\infty\frac{n}{\left(1+n^2\right)^2}[/dispmath]
I. poredbeni kriterij:
Slično tvom, postupkom sam došao da je [dispmath]\sum b_n=\sum\frac{1}{n^3}[/dispmath]. Pošto je [inlmath]r>1[/inlmath], zaključujemo da red [inlmath]b_n[/inlmath] konvergira. Zbog toga mora konvergirati i red [inlmath]a_n[/inlmath], a to će biti točno jedino ako [inlmath]\sum a_n[/inlmath] bude manji od [inlmath]\sum b_n[/inlmath]. Obzirom da je tako, zaključio sam da red konvergira.
II. poredbeni kriterij:
Računanjem limesa [inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}\frac{a_n}{b_n}[/inlmath] dobio sam kao rezultat [inlmath]1[/inlmath]. Prema pravilu, ako dobijemo broj iz intervala [inlmath]\left<0,+\infty\right>[/inlmath], tada oba reda moraju ili konvergirati ili divergirati. U ovom slučaju konvergirati...

Upravo tako. Jedino si, pretpostavljam, umesto

Moram te razočarati,