Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI MATEMATIKA U INFORMATICI

Drugi komplement – vrednost i predstava

Brojni sistemi, Bulova algebra, binarna aritmetika itd.

Drugi komplement – vrednost i predstava

Postod _Mita » Nedelja, 06. Oktobar 2013, 22:23

Celi brojevi [inlmath]A[/inlmath], [inlmath]B[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] prikazani su u drugom komplementu na sirini od [inlmath]8[/inlmath] bita. Neka je vrednost broja [inlmath]A=105_{10}[/inlmath], a binarna predstava broj [inlmath]B[/inlmath] u memoriji se moze zapisati kao [inlmath]75_{16}[/inlmath]. Ako je potrebno izracunati izraz [inlmath]A:=A-B-C[/inlmath] koje je uslov neophodan i dovoljan da bi se obezbedilo da ne dodje do prekoracenja?
[inlmath]C\ge -116_{10}[/inlmath] je tacno resenje.
Mene buni to sto je naglaseno neophodan i DOVOLJAN uslov. Ja sam prebacivanjem svega u decimalni sistem dobio [inlmath]A+B=-12[/inlmath], a [inlmath]-12+C[/inlmath] mora da bude izmedju [inlmath]-128[/inlmath] i [inlmath]127[/inlmath]. Tj. [inlmath]C[/inlmath] je izmedju [inlmath]-116[/inlmath] i [inlmath]139[/inlmath]. Sta je sa ovim drugim uslovom?

Inace pozdrav forumasi, nije me dugo bilo ;)
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

Zahvalio se: 46 puta
Pohvaljen: 37 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Drugi komplement – vrednost i predstava

Postod Daniel » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 01:26

Pozdrav i tebi... ;)

_Mita je napisao:Ja sam prebacivanjem svega u decimalni sistem dobio [inlmath]A+B=-12[/inlmath], a [inlmath]-12+C[/inlmath] mora da bude izmedju [inlmath]-128[/inlmath] i [inlmath]127[/inlmath]. Tj. [inlmath]C[/inlmath] je izmedju [inlmath]-116[/inlmath] i [inlmath]139[/inlmath]. Sta je sa ovim drugim uslovom?

Može li uopšte broj koji je zapisan u drugom komplementu od [inlmath]8[/inlmath] bita da ima vrednost [inlmath]139[/inlmath]? :)

Inače, ja za neophodan i dovoljan uslov dobijem [inlmath]C\le 116_{10}[/inlmath] :think1:
Rešenje koje je dato, [inlmath]C\ge -116_{10}[/inlmath], dobilo bi se kada bi trebalo izračunati izraz [inlmath]A-B{\color{red}+}C[/inlmath].
Takođe, ne može biti ni [inlmath]A+B=-12[/inlmath] ako je [inlmath]A=105_{10}[/inlmath] a [inlmath]B=75_{16}[/inlmath]... Da nisi možda hteo da napišeš [inlmath]A{\color{red}-}B=-12[/inlmath]? :think1:
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod _Mita » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 09:45

Jeste, izraz glasi [inlmath]A-B+C[/inlmath], tu sam omasio, ali za [inlmath]A-B[/inlmath] u svakom slucaju dobijam [inlmath]-12[/inlmath], Kao [inlmath]105_{10}-117_{10}[/inlmath]. I onda sam postavljao da se [inlmath]-12+C[/inlmath] nalazi izmedju minimuma i maksimuma. Znaci [inlmath]139[/inlmath] cu samo da eliminisem zato sto ne moze da se predstavi?

EDIT: Tek sad vidim da sam pisao [inlmath]A+B[/inlmath] i to je greska. Znaci bar je taj deo dobar, ostaje samo ovo oko uslova :D
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Ponedeljak, 07. Oktobar 2013, 16:04

_Mita je napisao:Znaci [inlmath]139[/inlmath] cu samo da eliminisem zato sto ne moze da se predstavi?

Tako je, njega eliminišeš, zbog toga ti je [inlmath]C\ge -116_{10}[/inlmath] potreban i dovoljan uslov.

Dakle, pošto je potrebno da bude zadovoljeno [inlmath]-12+C\in\left[-128,127\right][/inlmath], a opseg broja [inlmath]C[/inlmath] je takav da [inlmath]-12+C[/inlmath] ne može nikako dostići gornju granicu ([inlmath]127[/inlmath]), kritična je samo donja granica ([inlmath]-128[/inlmath]), pa samo nju i posmatramo.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod _Mita » Utorak, 08. Oktobar 2013, 12:02

E hvala, to mi je sad barem jasno :D
Korisnikov avatar
_Mita  OFFLINE