Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA KOMPLEKSNA ANALIZA

Kompleksne jednadžbe

[inlmath]e^{i\varphi}=\cos\varphi+i\sin\varphi[/inlmath]

Kompleksne jednadžbe

Postod blake » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 18:04

1.
[dispmath]\left[\frac{1+i}{(1-i)\sqrt[3]2 z}\right]^3=\frac{1}{8\left(1-i\sqrt3\right)^7}[/dispmath]
Za prvi dio dobijem [inlmath]\frac{-1}{2z^3}[/inlmath]
Za drugi dio ne znam šta ću kad dođem do [inlmath]\frac{1}{8\left[1-\sqrt3(2i+1)\right]^3\cdot\left(1-\sqrt3i\right)}[/inlmath]

2.
[dispmath]i^{44}z^8+\frac{1+3i}{2i-1}z^4+\left(\frac{1+i}{1-i}\right)^{2008}=0[/dispmath][dispmath](\cdots)[/dispmath][dispmath](x+iy)^4\left[(x+iy)^4+(1-i)\right]+1=0[/dispmath]
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Kompleksne jednadžbe

Postod eseper » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 18:31

Drugi zadatak:

[inlmath]1)[/inlmath] Provjeri je li zadnji izraz na [inlmath]2008[/inlmath] ili [inlmath]2003[/inlmath] potenciju. Sumnjam da je na [inlmath]2008[/inlmath], jer kada se izraz sredi, dobije se jednadžba iz koje se ne može ništa napraviti. Logično bi bilo da sređivanjem tog dijela ostane [inlmath]i[/inlmath]. (Dalje pišem za verziju [inlmath]2003[/inlmath]).

[inlmath]2)[/inlmath] Umjesto [inlmath]z[/inlmath] ne treba pisati [inlmath]x+iy[/inlmath] već dobiti jednadžbu sa [inlmath]z[/inlmath] koja se sredi, te se iz nje pronađu rješenja. Izraze s razlomačkom crtom treba prije racionalizirati.

Ako nisam nešto falio, dobije se jednadžba [dispmath]z^8+(1-i)z^4-i=0[/dispmath] Dalje se rješiš okruglih zagrada tako da pomnožiš sa [inlmath]z^4[/inlmath], grupira se, izluči potreban faktor i budu dva rješenja...
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Postod blake » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 18:39

a prvi?

a i ja san mislija [inlmath]2003[/inlmath] ili [inlmath]2008[/inlmath], i je li dovoljno na kraju [inlmath]z^4=-1[/inlmath] i [inlmath]z^4=i[/inlmath]?
blake  OFFLINE

• +1

Postod eseper » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 18:54

Prvi pošaljem naknadno ;)

Ok, to su dva rješenja. Sada ih treba pretvoriti u trigonometrijski oblik, za koji treba izračunati modul ili apsolutnu vrijednost [inlmath]r[/inlmath], kao i [inlmath]\mathrm{tg}\:\phi[/inlmath]. Dalje se samo uvrsti u formulu za korjenovanje, pretpostavljam da to znaš ;)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod blake » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 18:56

kk
blake  OFFLINE

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 19:25

eseper je napisao:dobije se jednadžba [dispmath]z^8+(1-i)z^4-i=0[/dispmath] Dalje se rješiš okruglih zagrada tako da pomnožiš sa [inlmath]z^4[/inlmath], grupira se, izluči potreban faktor i budu dva rješenja...

Može i tako, a može i standardnim rešavanjem kvadratne jednačine:
[dispmath]\left(z^4\right)_{1,2}=\frac{-\left(1-i\right)\pm\sqrt{\left(1-i\right)^2+4i}}{2}=\frac{i-1\pm\sqrt{2i}}{2}=\frac{i-1\pm\sqrt{\left(1+i\right)^2}}{2}=\frac{i-1\pm\left(1+i\right)}{2}=\cdots[/dispmath]
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod eseper » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 19:26

Evo nekoliko uputa za prvi, pa ako zapneš piši ;)

- s lijeve strane za početak racionaliziraj [inlmath]\frac{1+i}{1-i}[/inlmath]
- s desne, [inlmath]\left(1-i\sqrt{3}\right)^7[/inlmath] pretvori u trigonometrijski oblik, treba ispasti [inlmath]2^7\cos\frac{5\pi}{3}+i\sin\frac{5\pi}{3}[/inlmath]
- s lijeve se riješi treće potencije, potom cijelu jednakost unakrsno izmnoži
- krajnji rezultat trebao bi biti
[dispmath]z^3=2^9\,(-i)[/dispmath]
[inlmath]-i[/inlmath] pretvori u trigonometrijski oblik i mislim da bi to trebalo biti to; ako netko ima drukiji prijedlog kako raditi ovaj zadatak ili ako je nešto od ovog netočno, molim da me ispravi
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 20:17

Trebalo bi da ispadne [inlmath]z^3=-2^8\left(\sqrt 3+i\right)[/inlmath], biće da ti se negde potkrala greška.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

• +1

Postod ubavic » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 20:29

Evo kako sam ja prvi odradio:
[inlmath]\left(1-i\sqrt 3\right)^7[/inlmath] sam napisao u obliku [inlmath]\left(\left(1-i\sqrt 3\right)^2\right)^3\cdot\left(1-i\sqrt 3\right)[/inlmath]. Odmah sam se oslobodio trećeg stepena, unakrsno izmnožio, racionalisao [inlmath]\frac{1+i}{1-i}[/inlmath]. Dobio sam [inlmath]-iz=\sqrt[3]{\frac{1}{2}-\frac{\sqrt 3}{2}i}\left(-2-2i\sqrt 3\right)[/inlmath]. Sve sam podigao na treći stepen, skratio i pomnožio šta sam mogao i dobio [inlmath]z^3=2^8\left(-i-\sqrt 3\right)[/inlmath]
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

Postod blake » Nedelja, 13. Oktobar 2013, 20:34

on nije argument množija s potencijom
blake  OFFLINE

Sledeća

Povratak na KOMPLEKSNA ANALIZA