Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA FUNKCIJE

Funkcije – monotonost, ekstremne tacke, konkavnost/konveksnost

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]
  • +1

Re: Funkcije – monotonost, ekstremne tacke, konkavnost/konveksnost

Postod Daniel » Utorak, 26. Novembar 2013, 08:17

johnnybgood je napisao:Zasto se nalazi minus izmedju[dispmath]\left(x^2-1\right)-\left(x^2+1\right)[/dispmath] a ne plus? Od cega to zavisi?

Minus potiče od same formule za računanje izvoda količnika dve funkcije. Ako imamo dve funkcije, [inlmath]u[/inlmath] i [inlmath]v[/inlmath], a tražimo izvod njihovog količnika, tj. [inlmath]\left(\frac{u}{v}\right)'[/inlmath], to radimo po sledećoj formuli:
[dispmath]\left(\frac{u}{v}\right)'=\frac{u'v{\color{red}-}uv'}{v^2}[/dispmath]
Znači, liči na formulu za izvod proizvoda dve funkcije, samo što ovde umesto plusa imamo taj minus i što sve još podelimo kvadratom te druge funkcije.
E, pošto u ovom zadatku tražimo izvod količnika dve funkcije, primenjujemo tu formulu, pa odatle taj minus.

johnnybgood je napisao:Ekstremne tacke: [inlmath]y'=0\quad -4x=0\quad x=0\quad y(0)=1\quad T(0,1)[/inlmath] MAX
Kada je [inlmath]x=0[/inlmath] [inlmath]y(0)[/inlmath] je uvek [inlmath]1[/inlmath]?

Ovde je greška, za [inlmath]x=0[/inlmath] se dobije [inlmath]y\left(0\right)=-1[/inlmath]. Znači, eksrem je [inlmath]T\left(0,-1\right)[/inlmath], a ne [inlmath]T\left(0,1\right)[/inlmath].

johnnybgood je napisao:Kad je MAX, MIN i NIJE EXTR?

Drugi izvod nam govori da li je tačka u kojoj je prvi izvod nula maksimum, minimum ili prevojna tačka. Ako je [inlmath]y''<0[/inlmath], u pitanju je maksimum, ako je [inlmath]y''>0[/inlmath], u pitanju je minimum, a ako je [inlmath]y''=0[/inlmath], u pitanju je prevojna tačka.
Može i bez računanja drugog izvoda – ako je levo od posmatrane tačke funkcija rastuća a desno od nje opadajuća, onda intuitivno možemo zaključiti da je u pitanju maksimum. Isto tako i za ostale slučajeve.

johnnybgood je napisao:Dalje imam monotonost ali da ne crtam tabelu na levoj strani je [inlmath]-2x[/inlmath], [inlmath](x-1)^2[/inlmath] , [inlmath](x+1)^2[/inlmath] , [inlmath]y'[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath]. Zasto [inlmath]-2x[/inlmath] a ne [inlmath]-4x[/inlmath]?

Iznad se nalazi [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]-1[/inlmath], [inlmath]0[/inlmath], [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Odakle [inlmath]-1[/inlmath] izmedju minus beskonacno i [inlmath]0[/inlmath] kada se [inlmath]-1[/inlmath] nigde ne pojavljuje? Do sada me monotonost nije bunila osim u ovom zadatku.

Samo jedno pitanje – šta se upisuje u tu tabelu? Plusevi i minusi, ili neki drugi sadržaj?
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod johnnybgood » Utorak, 26. Novembar 2013, 12:10

Upisuju se plusevi i minusi.
Korisnikov avatar

Zahvalio se: 12 puta
Pohvaljen: 1 puta

• +1

Postod Daniel » Utorak, 26. Novembar 2013, 16:58

[inlmath]-2x[/inlmath] je verovatno greška – logičnije bi bilo [inlmath]-4x[/inlmath], budući da taj izraz figuriše u brojiocu, mada se ni ovako ne dobija pogrešan rezultat, jer posmatramo samo znak, a na znak nema uticaja da li uzmemo [inlmath]-2[/inlmath] i [inlmath]-4[/inlmath], jer su oba broja istog (negativnog) predznaka.

A odakle [inlmath]-1[/inlmath]... U tabeli se pojavljuje i sama funkcija [inlmath]y[/inlmath], tj. određujemo i njen znak, a ta funkcija iznosi [inlmath]\frac{x^2+1}{x^2-1}[/inlmath], tj. kad se imenilac rastavi kao razlika kvadrata, [inlmath]\frac{x^2+1}{\left(x+1\right)\left(x-1\right)}[/inlmath]. Brojilac je uvek pozitivan, pa on ne utiče na znak funkcije, tako da posmatramo samo faktore u imeniocu. A granice intervala različitih predznaka imenioca biće [inlmath]-1[/inlmath] i [inlmath]1[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod johnnybgood » Utorak, 26. Novembar 2013, 20:54

Treci zadatak. Data je f-ja [dispmath]y=\ln\left(4x^2-8x+4\right)[/dispmath] Odredi intervale monotonosti i ekstremne tacke. Data je f-ja [dispmath]f(x)=\frac{4x-12}{x-2}[/dispmath] Odrediti intervale u kojima je f-ja konkavna, odnosno konveksna i naci tacku prevoja ukoliko je ima.
[dispmath]y'=\frac{1}{4x^2-8x+4}\cdot(8x-8)[/dispmath][dispmath]y'=\frac{8(x-1)}{4\left(x^2-2x+1\right)}[/dispmath][dispmath]y'=\frac{8(x-1)}{4(x-1)^2}[/dispmath]
Moze pojasnjenje kako smo od [inlmath]\left(x^2-2x+1\right)[/inlmath] dobili [inlmath](x-1)^2[/inlmath]
[dispmath]y'=\frac{2}{x-1}[/dispmath]
Ekstremne tacke:
[dispmath]\frac{2}{x-1}=0[/dispmath] [inlmath]2[/inlmath] je razl. od [inlmath]0[/inlmath] Nema ekstremnih tacaka

Df: [dispmath]4x^2-8x+4>0[/dispmath]
Da je se uvek pise [inlmath]>0[/inlmath] ili moze biti i [inlmath]<0[/inlmath] i cime je to uslovljeno?
[dispmath]4\left(x^2-2x+1\right)>0[/dispmath][dispmath]4(x-1)^2>0[/dispmath][dispmath]x-1>0[/dispmath][dispmath]x>1[/dispmath]
Kod monotonosti sa leve strane imamo [inlmath]x-1[/inlmath], [inlmath]y'[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] a gore [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Polja od [inlmath]-\infty[/inlmath] do [inlmath]1[/inlmath] su israfirana, valjda se ne trebaju traziti ili je nesto drugo u pitanju?

Drugi deo zadatka.
[dispmath]f'(x)=\frac{(4x-12)'(x-2)-(4x-12)(x-2)'}{(x-2)^2}[/dispmath][dispmath]f'(x)=\frac{4(x-2)-4x+12}{(x-2)^2}[/dispmath]
Moze li ovde pojasnjenje izmedju ova 2 koraka? Ovo ispod kako se dobilo.
[dispmath]f'(x)=\frac{4x-8-4x-12}{(x-2)^2}[/dispmath][dispmath]f'(x)=\frac{4}{(x-2)^2}[/dispmath]
ovde nisam siguran da li pise [inlmath]^2[/inlmath] ili [inlmath]^4[/inlmath]?
[dispmath]f''(x)=\frac{-2(x-2)\cdot 4}{(x-2)^4}[/dispmath]
Nije mi jasno kako smo dobili ovo?
Ovde se krati [inlmath](x-2)[/inlmath] sa [inlmath]^4[/inlmath]
[dispmath]f''(x)=\frac{-8}{(x-2)^3}[/dispmath]
Konveksnost i konkavnost
Levo u tabeli imamo: [inlmath]-8[/inlmath], [inlmath](x-2)^3[/inlmath], [inlmath]y''[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath]. Gore [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Odakle [inlmath]2[/inlmath]?

Inace ne znam kako da obojim deo u equation a da to ne zezne jednacinu. Ono sto sam napisao ispod crvenim odnosi se na jednacine iznad da se zna :)
Korisnikov avatar

Postod johnnybgood » Utorak, 26. Novembar 2013, 21:13

Napisacu jos samo 1 zadatak.
Data je f-ja [inlmath]y=x\ln x-x[/inlmath]. Odr. monotonost i ekstremne tacke. Data je f-ja [dispmath]f(x)=x^5-5x^4+\frac{20}{3}x^3+3x-5[/dispmath] odr. intervale u kojima je f-ja konkavna odnosno konveksna i naci tacku prevoja ako ima.
[dispmath]y=x\ln x-x=x\left(\ln x-1\right)[/dispmath]
Po kojoj formuli je ubaceno [inlmath]-1[/inlmath]?
[dispmath]y'=x'\left(\ln x-1\right)+x\left(\ln x-1\right)'[/dispmath][dispmath]y'=\ln x-1+x\cdot\frac{1}{x}[/dispmath]
Nije mi jasan zadnji deo kako smo dobili?
[dispmath]y'=\ln x-1+1[/dispmath][dispmath]y'=\ln x[/dispmath]
Ekstremne tacke:
[dispmath]\ln x=0[/dispmath][dispmath]x=e^0[/dispmath][dispmath]x=1[/dispmath][dispmath]y(1)=\ln 1-1[/dispmath][dispmath]y(1)=0-1=-1[/dispmath]
[inlmath]T_\mathrm{MIN}(1,-1)[/inlmath] ovde je sve jasno.

[inlmath]Df:\;x>0[/inlmath] Sta predstavlja [inlmath]Df[/inlmath] i zasto moram to pisati ovde ?
Kod monotonosti u tabeli sa leve strane imam: [inlmath]\ln x[/inlmath], [inlmath]y'[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] a gore [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]0[/inlmath], [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Zasto [inlmath]0[/inlmath] a ne [inlmath]-1[/inlmath]?

Drugi deo zadatka:

[dispmath]f'(x)=5x^4-20x^3+20x^2+3[/dispmath]
Ovaj korak mi nije jasan
[dispmath]f''(x)=20x^3-60x^2+40x[/dispmath]
Takodje ni ovaj
[dispmath]f''(x)=20x\left(x^2-3x+2\right)[/dispmath][dispmath]x_{1,2}=\frac{3\pm 2}{2}[/dispmath]
Ovde je [inlmath]x_1=2\;x_2=1[/inlmath] valjda...
[dispmath]f''(x)=20x(x-2)(x-1)[/dispmath]
Ostatak je jasan.
Korisnikov avatar

Postod ubavic » Utorak, 26. Novembar 2013, 22:38

Ajde prvo od kraja. Da bi neki deo formule napisao nekom određenom bojom, koristi komandu \color{red}{ **}.
Red označava boju a možeš koristiti i blue, yellow, green... Izraz koji želiš da obojiš staviš između druge zagrade umesto zvezdica.
I još jedna stvar, pored equation tagova za latex imaš i InlineMath tagove koji prikazuju isto latex formule ali u manjim dimenzijama i u samom tekstu (in line). Probaj i njih da koristiš, pošto ovako napisani postovi su malo zamršeni :wink2:

Kako se od [inlmath]x^2-2x+1[/inlmath] dobije [inlmath](x-1)^2[/inlmath]? U pitanju je faktorisanje polinoma drugog stepena, isto kao što se faktoriše kvadratna jednačina. Kada odrediš nule ([inlmath]x_{1/2}[/inlmath]) kvadratne jednačine [inlmath]ax^2+bx+c=0[/inlmath] tu jednačinu možeš pisati kao i [inlmath](x-x_1)(x-x_2)=0[/inlmath]. Naravno, ne moraš svaki put da rešavaš kvadratnu jednačinu, jer vremenom ovakve stvari se rade iz glave. Iz glave možeš da pokušaš da faktorišeš samo ako su koeficijenti "lepi brojevi" tj. ako je već predviđeno da u tom zadatku faktorišeš iz glave. Svoj rezultat moraš uvek da proveriš, tj. da vidiš da li je [inlmath](x-x_1)(x-x_2)=ax^2+bx+c[/inlmath]. U ovom slučaju, imali smo okolnost da je polinom oblika [inlmath]a^2-2ab+b^2[/inlmath] što se, naravno, može napisati kao [inlmath](a-b)^2[/inlmath].

Oblast definisanosti. Kad imaš logaritamsku funkciju kao u ovom slučaju, njen argument mora biti veći od nule, pošto je log definisan samo za pozitivne vrednosti. Ti si samo na kraju pogrešio. Imaš:
[dispmath](x-1)^2>0[/dispmath]
Kada korenuješ uzimaš u obzir i pozitivnu i negativnu vrednost, pa imaš dva slučaja:
[dispmath]\pm (x-1)>0\\ +(x-1)>0\hspace{3em}-(x-1)>0\\ \cdots\\ x>1\hspace{3em}x<1\\ Df=(-\infty,1)\cup (1,\infty)[/dispmath]

Drugi izvod je dobar. Imaš grešku [inlmath]4(x-2)-4x\color{red}{+}12[/inlmath] ali izgleda da si to pogrešno prepisao pošto je dobro gore. I piše se [inlmath](x-2)^4[/inlmath] pošto se primenjuje formula za izvod količnika, po kojoj se delilac kvadrira.
ubavic  OFFLINE
Zaslužni forumaš

Zahvalio se: 388 puta
Pohvaljen: 648 puta

• +1

Postod Daniel » Sreda, 27. Novembar 2013, 02:11

@ubavic, mala ispravka, kvadratna jednačina [inlmath]ax^2+bx+c=0[/inlmath] može se pisati kao [inlmath]{\color{red}a}\left(x-x_1\right)\left(x-x_2\right)=0[/inlmath] (bio si zaboravio ovo [inlmath]a[/inlmath]). Često je u zadacima [inlmath]a=1[/inlmath] (kao i u ovom slučaju), pa se tada [inlmath]a\left(x-x_1\right)\left(x-x_2\right)=0[/inlmath] svodi na [inlmath]\left(x-x_1\right)\left(x-x_2\right)=0[/inlmath], ovako kako si ga ti napisao.

I, kod rešavanja
[dispmath]\left(x-1\right)^2>0[/dispmath]
mogli smo i ovako da rezonujemo: [inlmath]\left(x-1\right)^2[/inlmath], kao kvadrat neke vrednosti, uvek je [inlmath]\ge 0[/inlmath]. Pošto u nejednačini imamo strogu nejednakost, tj. [inlmath]\left(x-1\right)^2[/inlmath] sme biti samo veće od nule, ali ne i jednako nuli, iz toga sledi [inlmath]\left(x-1\right)^2\ne 0\quad\Rightarrow\quad x-1\ne 0\quad\Rightarrow\quad x\ne 1[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Daniel » Sreda, 27. Novembar 2013, 03:14

johnnybgood je napisao:Data je f-ja [dispmath]y=\ln\left(4x^2-8x+4\right)[/dispmath] Odredi intervale monotonosti i ekstremne tacke.
[dispmath]\vdots[/dispmath]
Kod monotonosti sa leve strane imamo [inlmath]x-1[/inlmath], [inlmath]y'[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] a gore [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Polja od [inlmath]-\infty[/inlmath] do [inlmath]1[/inlmath] su israfirana, valjda se ne trebaju traziti ili je nesto drugo u pitanju?

Ne vidim razlog da budu išrafirana, u tim poljima treba da stoje minusi, kako za faktor [inlmath]\left(x-1\right)[/inlmath], tako i za [inlmath]y'[/inlmath].

johnnybgood je napisao:Data je f-ja [dispmath]f(x)=\frac{4x-12}{x-2}[/dispmath] Odrediti intervale u kojima je f-ja konkavna, odnosno konveksna i naci tacku prevoja ukoliko je ima.
[dispmath]\vdots[/dispmath][dispmath]f'(x)=\frac{4}{(x-2)^2}[/dispmath]
ovde nisam siguran da li pise [inlmath]^2[/inlmath] ili [inlmath]^4[/inlmath]?
[dispmath]f''(x)=\frac{-2(x-2)\cdot 4}{(x-2)^4}[/dispmath]
Nije mi jasno kako smo dobili ovo?

Kao što ti Ubavic reče, to je dobijeno primenom formule za izvod količnika dve funkcije, [inlmath]\left(\frac{u}{v}\right)'=\frac{u'v-uv'}{v^2}[/inlmath]. Ovde smo imali da je prva funkcija [inlmath]u=4[/inlmath] (tj. konstanta, a njen izvod je nula), a druga funkcija je [inlmath]v=\left(x-2\right)^2[/inlmath]:
[dispmath]f''\left(x\right)=\left[f'\left(x\right)\right]'=\left[\frac{4}{\left(x-2\right)^2}\right]'=\frac{\left(4\right)'\cdot\left(x-2\right)^2-4\left[\left(x-2\right)^2\right]'}{\left[\left(x-2\right)^2\right]^2}=[/dispmath][dispmath]=\frac{0\cdot\left(x-2\right)^2-4\cdot 2\left(x-2\right)\left(x-2\right)'}{\left(x-2\right)^4}=\frac{-8\left(x-2\right)\cdot 1}{\left(x-2\right)^4}=\frac{-8}{\left(x-2\right)^3}[/dispmath]
A moglo se računati i na ovaj način:
[dispmath]f''\left(x\right)=\left[f'\left(x\right)\right]'=\left[\frac{4}{\left(x-2\right)^2}\right]'=4\left[\frac{1}{\left(x-2\right)^2}\right]'=4\left[\left(x-2\right)^{-2}\right]'=[/dispmath][dispmath]=4\cdot\left(-2\right)\left(x-2\right)^{-3}\cdot\underbrace{\left(x-2\right)'}_1=-8\left(x-2\right)^{-3}=-\frac{8}{\left(x-2\right)^3}[/dispmath]
johnnybgood je napisao:Konveksnost i konkavnost
Levo u tabeli imamo: [inlmath]-8[/inlmath], [inlmath](x-2)^3[/inlmath], [inlmath]y''[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath]. Gore [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Odakle [inlmath]2[/inlmath]?

Vrednost [inlmath]2[/inlmath] predstavlja granicu intervala različitih predznaka za faktor [inlmath]\left(x-2\right)^3[/inlmath]. Za [inlmath]x<2[/inlmath] faktor [inlmath]\left(x-2\right)^3[/inlmath] je negativan, a za [inlmath]x>2[/inlmath] faktor [inlmath]\left(x-2\right)^3[/inlmath] je pozitivan.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Daniel » Sreda, 27. Novembar 2013, 09:47

johnnybgood je napisao:Data je f-ja [inlmath]y=x\ln x-x[/inlmath]. Odr. monotonost i ekstremne tacke.
[dispmath]\vdots[/dispmath][dispmath]y=x\ln x-x=x\left(\ln x-1\right)[/dispmath]
Po kojoj formuli je ubaceno [inlmath]-1[/inlmath]?

Distributivnost množenja u odnosu na oduzimanje, [inlmath]\left(ab-ac\right)=a\left(b-c\right)[/inlmath]:
[dispmath]y=x\ln x-x=x\ln x-x\cdot 1=x\left(\ln x-1\right)[/dispmath]
johnnybgood je napisao:[dispmath]y'=x'\left(\ln x-1\right)+x\left(\ln x-1\right)'[/dispmath][dispmath]y'=\ln x-1+x\cdot\frac{1}{x}[/dispmath]
Nije mi jasan zadnji deo kako smo dobili?

[dispmath]y'=x'\left(\ln x-1\right)+x\left(\ln x-1\right)'=1\cdot\left(\ln x-1\right)+x\left[\left(\ln x\right)'-\left(1\right)'\right]=[/dispmath][dispmath]=\ln x-1+x\left(\frac{1}{x}-0\right)=\ln x-1+x\cdot\frac{1}{x}[/dispmath]
johnnybgood je napisao:[inlmath]Df:\;x>0[/inlmath] Sta predstavlja [inlmath]Df[/inlmath] i zasto moram to pisati ovde ?

Kao i u prethodnom zadatku, a i u svim ovakvim zadacima, [inlmath]D_f[/inlmath] predstavlja domen funkcije, tj. skup svih vrednosti promenljive [inlmath]x[/inlmath] za koje je vrednost funkcije definisana. Da bi logaritam bio definisan, njegov argument mora biti strogo veći od nule, a pošto je u ovom zadatku argument logaritma [inlmath]x[/inlmath], da bi logaritam bio definisan, a time bila definisana i funkcija, mora biti [inlmath]x>0[/inlmath].

johnnybgood je napisao:Kod monotonosti u tabeli sa leve strane imam: [inlmath]\ln x[/inlmath], [inlmath]y'[/inlmath] i [inlmath]y[/inlmath] a gore [inlmath]-\infty[/inlmath], [inlmath]0[/inlmath], [inlmath]1[/inlmath] i [inlmath]+\infty[/inlmath]. Zasto [inlmath]0[/inlmath] a ne [inlmath]-1[/inlmath]?

[inlmath]0[/inlmath] zbog toga što, kako sam malopre i napisao, za vrednosti [inlmath]x[/inlmath] manje od nule ni funkcija ni njen izvod nisu definisani. A zbog čega misliš da bi trebalo staviti [inlmath]-1[/inlmath]?

johnnybgood je napisao:Data je f-ja [dispmath]f(x)=x^5-5x^4+\frac{20}{3}x^3+3x-5[/dispmath] odr. intervale u kojima je f-ja konkavna odnosno konveksna i naci tacku prevoja ako ima.
[dispmath]\vdots[/dispmath][dispmath]f'(x)=5x^4-20x^3+20x^2+3[/dispmath]
Ovaj korak mi nije jasan

[dispmath]f'\left(x\right)=\left(x^5-5x^4+\frac{20}{3}x^3+3x-5\right)'=\left(x^5\right)'-\left(5x^4\right)'+\left(\frac{20}{3}x^3\right)'+\left(3x\right)'-\left(5\right)'=[/dispmath][dispmath]=\left(x^5\right)'-5\left(x^4\right)'+\frac{20}{3}\left(x^3\right)'+3\left(x\right)'-0=5x^4-5\cdot 4x^2+\frac{20}{3}\cdot 3x^2+3\cdot 1=[/dispmath][dispmath]=5x^4-20x^2+20x^2+3[/dispmath]
johnnybgood je napisao:[dispmath]f''(x)=20x^3-60x^2+40x[/dispmath]
Takodje ni ovaj

Na istom principu kao malopre. Možeš pokušati sam.

johnnybgood je napisao:[dispmath]f''(x)=20x(x^2-3x+2)[/dispmath][dispmath]x_{1,2}=\frac{3\pm 2}{2}[/dispmath]

Ne, nego
[dispmath]x_{1,2}=\frac{3\pm 1}{2}[/dispmath]
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

• +1

Postod johnnybgood » Sreda, 27. Novembar 2013, 21:19

Daniel je napisao:
johnnybgood je napisao:Data je f-ja [dispmath]f(x)=x^5-5x^4+\frac{20}{3}x^3+3x-5[/dispmath] odr. intervale u kojima je f-ja konkavna odnosno konveksna i naci tacku prevoja ako ima.
[dispmath]\vdots[/dispmath][dispmath]f'(x)=5x^4-20x^3+20x^2+3[/dispmath]
Ovaj korak mi nije jasan

[dispmath]f'\left(x\right)=\left(x^5-5x^4+\frac{20}{3}x^3+3x-5\right)'=\left(x^5\right)'-\left(5x^4\right)'+\left(\frac{20}{3}x^3\right)'+\left(3x\right)'-\left(5\right)'=[/dispmath][dispmath]=\left(x^5\right)'-5\left(x^4\right)'+\frac{20}{3}\left(x^3\right)'+3\left(x\right)'-0=5x^4-5\cdot 4x^2+\frac{20}{3}\cdot 3x^2+3\cdot 1=[/dispmath][dispmath]=5x^4-20x^2+20x^2+3[/dispmath]

Mislim da si ovde pogresio kod
[dispmath]=5x^4-20x^2+20x^2+3[/dispmath]
Treba da je [dispmath]=5x^4-20x^3+20x^2+3[/dispmath]
Korisnikov avatar

PrethodnaSledeća

Povratak na FUNKCIJE