Ipak sam prebacio ovo u posebnu temu – stereometrija baš nikako ne ide u temu o planimetriji.

Imam utisak da nisi pročitao
Pravilnik foruma – vreme bi bilo da to učiniš, jer je njime regulisan i odabir teme pri postavljanju zadataka, a i način na koji se sami zadaci postavljaju – potrebno je da, pored zadatka, napišeš i bilo kakvu svoju ideju ili razmišljanje o tome kako bi se zadatak mogao rešiti.
Ono što si sigurno mogao, to je da nacrtaš skicu. Evo, učinio sam to ipak ja:

- piramida.png (1.95 KiB) Pogledano 2681 puta
Na slici sam izabrao položaj piramide [inlmath]\Pi[/inlmath] takav da ove dve stranice koje su presečene u odnosu [inlmath]1:2[/inlmath] budu na donjoj strani, tj. osnovi. Presek piramide [inlmath]\Pi[/inlmath] s ravni [inlmath]\alpha[/inlmath] označen je zeleno. Naravno, taj presek je trougao.
Ravan [inlmath]\alpha[/inlmath] će piramidu [inlmath]\Pi[/inlmath] preseći na dva dela, od kojih jedan predstavlja takođe piramidu.
Možemo uočiti to, da ravan [inlmath]\alpha[/inlmath] deli osnovu piramide [inlmath]\Pi[/inlmath] na dva dela, od kojih je jedan deo trougao koji je sličan s trouglom koji predstavlja osnovu: osnovica tog manjeg trougla iznosi [inlmath]\frac{2}{3}a[/inlmath], a njegova visina iznosi [inlmath]\frac{2}{3}h[/inlmath], gde su [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]h[/inlmath] redom osnovica i visina trougla u osnovi piramide [inlmath]\Pi[/inlmath], kao što je na slici i obeleženo. Iz toga nađeš površinu tog manjeg trougla u zavisnosti od površine osnove piramide [inlmath]\Pi[/inlmath].
Nisam hteo da prenatrpavam sliku detaljima, ali na isti način zatim, preko sličnosti trouglova, pronađeš kolika će biti visina manje piramide u zavisnosti od visine piramide [inlmath]\Pi[/inlmath]. Koristeći formulu za zapreminu piramide, [inlmath]V=\frac{1}{3}\cdot\frac{a\cdot h}{2}\cdot H[/inlmath], gde je [inlmath]H[/inlmath] visina piramide, odrediš zapreminu manje piramide u zavisnosti od zapremine piramide [inlmath]\Pi[/inlmath]. Kad si to uradio, time ti je zadatak praktično rešen – nađeš zatim zapreminu onog drugog dela oduzimanjem zapremine manje piramide od zapremine piramide [inlmath]\Pi[/inlmath]. A kad imaš izraze za zapremine [inlmath]\Gamma[/inlmath] i [inlmath]\Delta[/inlmath], samo ih podeliš i dobićeš njihov odnos...