Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA INTEGRALI

Odredjeni integrali 3 zadatka

[inlmath]\int xe^x\mathrm dx[/inlmath]

Odredjeni integrali 3 zadatka

Postod mathproblem » Nedelja, 08. Jun 2014, 10:28

8. Neka je [inlmath]f[/inlmath] neprekidna funkcija na segmentu [inlmath]\left[a,b\right][/inlmath]. Ako je grafik funkcije [inlmath]f[/inlmath] simetričan u odnosu na pravu [inlmath]x=\frac{a+b}{2}[/inlmath], dokazati da je [inlmath]\int\limits_a^bf\left(x\right)\mathrm dx=2\int\limits_a^{\frac{a+b}{2}}f\left(x\right)\mathrm dx=2\int\limits_{\frac{a+b}{2}}^bf\left(x\right)\mathrm dx[/inlmath].
9. Pronaći [inlmath]\lim\limits_{n\to\infty}\frac{1}{n}\left(\sin\frac{\pi}{n}+\sin\frac{2\pi}{n}+\cdots +\sin\frac{\left(n-1\right)\pi}{n}\right)[/inlmath].
10. Funkcija [inlmath]f:\;\left[0,1\right]\to\mathbb{R}[/inlmath] integrabilna je na segmentu [inlmath]\left[0,1\right][/inlmath] i za svako [inlmath]x\in\left[0,1\right][/inlmath] važi: [inlmath]f\left(x\right)=1+\frac{1}{2}\int\limits_0^xf\left(t\right)\mathrm dt[/inlmath].
a) Dokazati da je funkcija [inlmath]f[/inlmath] diferencijabilna na segmentu [inlmath]\left[0,1\right][/inlmath];
b) Pronaći barem jedan primer ovakve funkcije [inlmath]f[/inlmath].

Zna li neko ove zadatke?
Meni cak ni ideja neka ne pada kako bih uradila ova prva dva. Treci sam i pokusavala nesto, ali ne ide :sad3: :facepalm:
Poslednji put menjao Daniel dana Ponedeljak, 09. Jun 2014, 09:50, izmenjena samo jedanput
Razlog: Prekucavanje zadatka sa slike u tekst i u Latex

Zahvalio se: 18 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Odredjeni integrali 3 zadatka

Postod Milovan » Nedelja, 08. Jun 2014, 10:51

Podsetio bih te na clan 14 pravilnika.
Korisnikov avatar
Milovan  OFFLINE

Zahvalio se: 356 puta
Pohvaljen: 704 puta

Postod mathproblem » Nedelja, 08. Jun 2014, 11:35

Nisam bas nesto vesta u koriscenju Latexa, mislim da bi mi trebalo 3 sata da ispisem sve ono :(

• +2

Postod coa » Nedelja, 08. Jun 2014, 12:03

U prvom zadatku iz uslova o simetricnosti imas da je [inlmath]f(x)=f(a+b-x)[/inlmath],onda [inlmath]\int\limits_a^bf(x)\mathrm dx=\int\limits_a^\frac{a+b}{2}f(x)\mathrm dx+\int\limits_\frac{a+b}{2}^bf(x)\mathrm dx[/inlmath],u drugom integralu iskoristis da je [inlmath]f(x)=f(a+b-x)[/inlmath] i uvedes smenu [inlmath]a+b-x=t[/inlmath],odatle ne bi trebalo da ti predstavlja problem,a u drugom mislim da moze da se resi preko Stolcove teoreme,nisam napisao potpuna resenja jer imam isti problem oko kucanja u latexu,ali nadam se da ti je ovo od pomoci :D
S obzirom na broj postova u poslednje vreme vidim da je spremanje za ispite u toku :D ,sta studirs uopste?
coa  OFFLINE

Zahvalio se: 26 puta
Pohvaljen: 17 puta

Postod mathproblem » Nedelja, 08. Jun 2014, 12:27

Pokusacu kasnije da uradim :D
Dobro vidis :mrgreen:
Matematiku, sto je najgore :P
Ostala mi jos analiza pa se sa njom mucim :(

Postod coa » Nedelja, 08. Jun 2014, 12:37

Znaci koleginica :D ,informatika pretpostavljam?Iz koje zbirke uopste vezbas?
coa  OFFLINE

Postod mathproblem » Nedelja, 08. Jun 2014, 12:43

Ne, ne, cista matematika :D
Pa kao literaturu sam nam dali zbirku Ljasko sa grupom autora jos nekih Rusa , i Milicic-Uscumlic :D
Ne zna se koja je bolja :P
Ti? :D

Postod coa » Nedelja, 08. Jun 2014, 12:51

Isto cista matematika,kako onda niste radili Rabeov i Gausov kriterijum,oni su bas bitni,ja ti savetujem da i njih pogledas,a zbirka od Radenovica ti je dobra :D .Koja si grupa,s obzirom da smo mi imali juce kolokvijum iz analize?
coa  OFFLINE

Postod mathproblem » Nedelja, 08. Jun 2014, 12:59

Pa na pmf-u u Nisu to ocigledno nije u programu za kurs iz Analize 2 :D

Postod coa » Nedelja, 08. Jun 2014, 13:03

Ja sam mislio da si u Bg-u :D Srecno sa spremanjem analize ;)
coa  OFFLINE

Sledeća

Povratak na INTEGRALI