ja ovo resavam tako sto [inlmath]\sin 3x[/inlmath]rastavim na [inlmath]\sin (x+2x)[/inlmath] radim po formuli za zbir uglova, i potom jednacinu podelim sa [inlmath]\sin x[/inlmath] i dodjem do ovoga [inlmath]4\cos^2x+2\cos x=0[/inlmath], onda izvucem ispred zagrade [inlmath]2\cos x[/inlmath] i kao resenja dobijem [inlmath]\frac{\pi}{2}+k\pi[/inlmath] i [inlmath]\frac{\pm 2\pi}{3}+2k\pi[/inlmath], dok je u zbirci to prvo resenje [inlmath]\frac{k\pi}{2}[/inlmath], i sad ne kapiram zasto je doslo do razlike jer kad proverim to njihovo tacno je, pa mi nije jasno kako sam ga ja preskocio

kod tog zadatka kada ga resavam sa univerzalnom trigonom. smenom da je [inlmath]t=\mathrm{tg}\frac{5x}{2}[/inlmath] ja dobijem resenja [inlmath]x=\frac{\pi}{15}+\frac{2k\pi}{5}[/inlmath] i [inlmath]x=\frac{2\pi}{15}+\frac{2k\pi}{5}[/inlmath], to drugo resenje mi je isto kao u zbirci ali prvo mi se razlikuje, u zbirci je [inlmath]\frac{2k\pi+\pi}{5}[/inlmath], ono moje prvo se kazu odbacuje jer ne odgovara pocetnoj jednacini, ja ne vidim nijedan uslov, jedino kada ga ubacim vidim da ne odgovara, pretpostavljam da treba ipak da svako resenje ubacim u pocetnu? ali sta sa ovim koje ja nisam nikako ni dobio ? i uopste jel to racunski tacno kako sam ja racunao ili se ipak dobije isto samo ja pravim gresku u racunu ?