Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA GRAFIK FUNKCIJE

Ekstremi trigonometrijske funkcije

Domen, (ne)parnost, nule, znak, asimptote, ekstremi, monotonost itd.

Ekstremi trigonometrijske funkcije

Postod eseper » Nedelja, 27. Januar 2013, 23:15

Imam jedno pitanje vezano uz graf trigonometrijske funkcije.

Evo na primjeru
[dispmath]f(x)=2\sin(2x)+\sin(4x)[/dispmath]
Funkciju posmatramo u periodu od [inlmath]\left[0,\pi\right>[/inlmath]

Sve mi je jasno do točaka ekstrema.

Naime, prvom derivacijom dobijemo [inlmath]\cos(2x)=-1[/inlmath] i [inlmath]\cos 2x=\frac{1}{2}[/inlmath] (sigurno je točno, ne treba provjeravati).

1. Da li se ovaj [inlmath]\cos(2x)=1[/inlmath] treba raspisati [inlmath]\cos^2x-1+\cos^2x=0[/inlmath], odnosno [inlmath]\cos^2x=\frac{1}{2}[/inlmath] ili se može ostaviti u prvobitnom obliku?
2. [inlmath]\cos^2x=\frac{1}{2}[/inlmath] je, gledajući period, samo u [inlmath]\frac{\pi}{3}[/inlmath]. Ali, u rješenju nema trećina, nego [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath], [inlmath]\frac{\pi}{6}[/inlmath] i [inlmath]\frac{5\pi}{6}[/inlmath] (za obe točke). Zbog čega i kako računati ekstreme u ovoj situaciji?
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Ekstremi trigonometrijske funkcije

Postod Daniel » Nedelja, 27. Januar 2013, 23:39

Ovako... Sve mi je jasno do koraka [inlmath]\cos 2x=-1[/inlmath] i [inlmath]\cos 2x=\frac{1}{2}[/inlmath]

Ali, kako si posle dobio da je [inlmath]\cos 2x=1[/inlmath]? Zatim, kako si iz tog [inlmath]\cos 2x=1[/inlmath] dalje dobio da je [inlmath]\cos^2 x-1+\cos^2 x=0[/inlmath] :kojik:

Svejedno, ja bi' to ovako:
[dispmath]\cos 2x=-1\quad\Rightarrow\quad 2x=\pi+2k\pi\quad\Rightarrow\quad x=\frac{\pi}{2}+k\pi\\
\cos 2x=\frac{1}{2}\quad\Rightarrow\quad 2x=\pm\frac{\pi}{3}+2k\pi\quad\Rightarrow\quad x=\pm\frac{\pi}{6}+k\pi[/dispmath]
Naravno, [inlmath]-\frac{\pi}{6}+k\pi[/inlmath] je isto što i [inlmath]\frac{5\pi}{6}+k\pi[/inlmath] koje ti se nalazi u rešenju, da te to ne buni.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Ekstremi trigonometrijske funkcije

Postod eseper » Nedelja, 27. Januar 2013, 23:47

Da, taj mali dio sam u brzini pogriješio, ti si točno napisao.

Mislim da mi je sada jasno. :) Ako što bude još nejasno, pošaljem ;)
Korisnikov avatar
eseper  OFFLINE

Zahvalio se: 342 puta
Pohvaljen: 51 puta

Povratak na GRAFIK FUNKCIJE