Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI VEKTORI

Vektori i četiri tačke, FTN prijemni 2010.

[inlmath]\vec a\cdot\vec b=\left|\vec a\right|\cdot\left|\vec b\right|\cdot\cos\angle\left(\vec a,\vec b\right)[/inlmath]

Vektori i četiri tačke, FTN prijemni 2010.

Postod jovica » Sreda, 02. Jul 2014, 20:40

neka su [inlmath]A,B,C,D[/inlmath] četiri proizvoljne tačke

a) Ako je [inlmath]\vec{OM}=\vec{r_m}[/inlmath] i [inlmath]\vec{ON}=\vec{r_n}[/inlmath] ([inlmath]\vec{r_m}[/inlmath] i [inlmath]\vec{r_n}[/inlmath] su vektori polozaja tacaka [inlmath]M[/inlmath] i [inlmath]N[/inlmath]) izraziti [inlmath]\vec{MN}[/inlmath] u zavisnosti od [inlmath]\vec{r_n}[/inlmath] i [inlmath]\vec{r_m}[/inlmath]
to mi je sve jasno
b) koriscenjem rezultata pod a) dokazati da je [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=\vec{BC}\cdot\vec{BC}+\vec{AD}\cdot\vec{AD}-\vec{AB}\cdot\vec{AB}-\vec{CD}\cdot\vec{CD}[/inlmath]
ovde su kao resenje napisali> [inlmath]0=0[/inlmath], nije mi jasno zasto?
c) izracunati ugao izmedju dijagonala [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]BD[/inlmath] cetvorougla [inlmath]ABCD[/inlmath] ako je [inlmath]AB=11[/inlmath], [inlmath]BC=13[/inlmath], [inlmath]CD=8[/inlmath] i [inlmath]AD=4[/inlmath]
i tu su napisali resenje da na osnovu rezultata b) sledi [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=13^2+4^2-11^2-8^2=0[/inlmath] pa sledi da su vektori ortogonalni, tj prav ugao je izmedju. to mi nije jasno zasto, kakav je to postupak ?
jovica  OFFLINE

Zahvalio se: 44 puta
Pohvaljen: 1 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Vektori i četiri tačke, FTN prijemni 2010.

Postod Daniel » Četvrtak, 03. Jul 2014, 10:10

jovica je napisao:b) koriscenjem rezultata pod a) dokazati da je [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=\vec{BC}\cdot\vec{BC}+\vec{AD}\cdot\vec{AD}-\vec{AB}\cdot\vec{AB}-\vec{CD}\cdot\vec{CD}[/inlmath]
ovde su kao resenje napisali> [inlmath]0=0[/inlmath], nije mi jasno zasto?

Pošto kaže, korišćenjem rezultata pod a), a pod a) bi trebalo da si dobio [inlmath]\vec{MN}=\vec{r_n}-\vec{r_m}[/inlmath], onda to isto primeniš na obe strane jednakosti koju treba dokazati:
[dispmath]2\left(\vec{r_c}-\vec{r_a}\right)\cdot\left(\vec{r_d}-\vec{r_b}\right)=\left(\vec{r_c}-\vec{r_b}\right)^2+\left(\vec{r_d}-\vec{r_a}\right)^2-\left(\vec{r_b}-\vec{r_a}\right)^2-\left(\vec{r_d}-\vec{r_c}\right)^2[/dispmath]
Uzmi sad to sredi i, nakon što se pokrati sve na levoj i sve na desnoj strani, zaista će ti ostati to što su i napisali, da je [inlmath]0=0[/inlmath], čime je jednakost dokazana.

jovica je napisao:c) izracunati ugao izmedju dijagonala [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]BD[/inlmath] cetvorougla [inlmath]ABCD[/inlmath] ako je [inlmath]AB=11[/inlmath], [inlmath]BC=13[/inlmath], [inlmath]CD=8[/inlmath] i [inlmath]AD=4[/inlmath]
i tu su napisali resenje da na osnovu rezultata b) sledi [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=13^2+4^2-11^2-8^2=0[/inlmath] pa sledi da su vektori ortogonalni, tj prav ugao je izmedju. to mi nije jasno zasto, kakav je to postupak ?

Pretpostavljam da ti je jasno kako su dobili da je [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=13^2+4^2-11^2-8^2=0[/inlmath].
Odatle sledi [inlmath]\vec{AC}\cdot\vec{BD}=0[/inlmath].
Pošto je
[dispmath]\vec{AC}\cdot\vec{BD}=\left|\vec{AC}\right|\cdot\left|\vec{BD}\right|\cdot\cos\angle\left(\vec{AC},\vec{BD}\right)=0[/dispmath]
sledi da je
[dispmath]\left|\vec{AC}\right|=0\quad\lor\quad\left|\vec{BD}\right|=0\quad\lor\quad\cos\angle\left(\vec{AC},\vec{BD}\right)=0[/dispmath]
Budući da je [inlmath]AB\ne BC[/inlmath], sledi da se tačke [inlmath]A[/inlmath] i [inlmath]C[/inlmath] ne poklapaju, a samim tim i da [inlmath]\vec{AC}[/inlmath] nije nula-vektor. Slično se pokazuje i da [inlmath]\vec{BD}[/inlmath] nije nula-vektor. Prema tome, ostaje jedino mogućnost [inlmath]\cos\angle\left(\vec{AC},\vec{BD}\right)=0[/inlmath]. Odatle sledi da je [inlmath]\angle\left(\vec{AC},\vec{BD}\right)=90^\circ[/inlmath], tj. da su vektori [inlmath]\vec{AC}[/inlmath] i [inlmath]\vec{BD}[/inlmath] međusobno ortogonalni.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod jovica » Četvrtak, 03. Jul 2014, 17:44

pa da, hvala ali ja bas to skracivanje ne mogu da odradim, ja pomnozim to sa leve i sa desne strane i ne vidim sta se moze skratiti, predpostavljam da je ocigledno ali ne mogu da vidim :shock:

b) koriscenjem rezultata pod a) dokazati da je [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=13^2+4^2-11^2-8^2=0[/inlmath]
meni bas ta jednakost nije najjasnija :)
ja kada zamenim ne dobijem te vrednostii ne dobijem kvadrate, tako da mi to nije jasno,
taj deo posle oko uglova sam skapirao, pretpostavio sam da je to u pitanju, mada mi nije palo pa pamet to preispitivanje da li su vektori [inlmath]\vec{AC}[/inlmath] i [inlmath]\vec{BD}[/inlmath] nula vektori :)
pretpostavljam da posto su vektori u pitanju pun odgovor na moje pitanje bio veoma dug, stoga ako moze samo primer na jednom delu zadatka, pretpostavljam da bih onda razumeo i ostatak da uradim :)
jovica  OFFLINE

Postod Daniel » Petak, 04. Jul 2014, 18:51

jovica je napisao:pa da, hvala ali ja bas to skracivanje ne mogu da odradim, ja pomnozim to sa leve i sa desne strane i ne vidim sta se moze skratiti, predpostavljam da je ocigledno ali ne mogu da vidim :shock:

[dispmath]2\left(\vec{r_c}-\vec{r_a}\right)\cdot\left(\vec{r_d}-\vec{r_b}\right)=2\left(\vec{r_c}\cdot\vec{r_d}-\vec{r_a}\cdot\vec{r_d}-\vec{r_c}\cdot\vec{r_b}+\vec{r_a}\cdot\vec{r_b}\right)[/dispmath][dispmath]\left(\vec{r_c}-\vec{r_b}\right)^2=\left|\vec{r_c}\right|^2-2\vec{r_c}\cdot\vec{r_b}+\left|\vec{r_b}\right|^2[/dispmath]
Na isti način kvadriraš i ostale razlike vektora...

jovica je napisao:b) koriscenjem rezultata pod a) dokazati da je [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=13^2+4^2-11^2-8^2=0[/inlmath]

A u prvom postu si napisao
jovica je napisao:b) koriscenjem rezultata pod a) dokazati da je [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=\vec{BC}\cdot\vec{BC}+\vec{AD}\cdot\vec{AD}-\vec{AB}\cdot\vec{AB}-\vec{CD}\cdot\vec{CD}[/inlmath]
c) izracunati ugao izmedju dijagonala [inlmath]AC[/inlmath] i [inlmath]BD[/inlmath] cetvorougla [inlmath]ABCD[/inlmath] ako je [inlmath]AB=11[/inlmath], [inlmath]BC=13[/inlmath], [inlmath]CD=8[/inlmath] i [inlmath]AD=4[/inlmath]
i tu su napisali resenje da na osnovu rezultata b) sledi [inlmath]2\vec{AC}\cdot\vec{BD}=13^2+4^2-11^2-8^2=0[/inlmath]

Pod pretpostavkom da zadatak glasi onako kako si napisao u prvom a ne u prethodnom postu, lepo su rekli – koristiš jednakost koju si dokazao pod b), uvrstiš u desnu stranu te jednakosti sve ove vrednosti koje su ti zadate pod c) i moraš da dobiješ kvadrate.

Ako ti i dalje ne bude išlo, onda napiši ovde kako si ti to radio i šta dobiješ, da mi vidimo u čemu je problem, pa ćemo ti reći i gde grešiš...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod jovica » Subota, 05. Jul 2014, 17:59

:facepalm: :facepalm:
uradio sam ga, hvala na ulozenom trudu i vremenu, ja nisam bio mnozio kod tog dela pod b) posto sam mislio da nema smisla jer nemam duzine vektora, nije mi palo na pamet da ce se tako prosto skratiti :) i nije mi palo na pamet da pod c) uvrstim u to pod b)
:facepalm:
jovica  OFFLINE

Povratak na VEKTORI