Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Povrsina trougla – prijemni ETF 2003.

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Povrsina trougla – prijemni ETF 2003.

Postod Gamma » Subota, 23. Avgust 2014, 21:50

Prijemni ispit ETF – 1. jul 2003.
6. zadatak

Pozdrav. Evo ne da mi se rjesiti jedan zadatak sa prijemnog sa etf-a u Beogradu 2003. Sesti je zadatak po redu.

Povrsina trougla ciji su uglovi [inlmath]\alpha[/inlmath], [inlmath]\beta[/inlmath] i [inlmath]\gamma[/inlmath] a [inlmath]R[/inlmath] poluprecnik opisanog kruga, jednaka je?
[inlmath]A)\;2R^2\sin\alpha\sin\beta\sin\gamma;\quad[/inlmath] [inlmath]B)\;\frac{1}{2}R^2\sin\alpha\sin\beta\sin\gamma;\quad[/inlmath] [inlmath]C)\;\frac{1}{2}R^2\cos\alpha\cos\beta\cos\gamma;\quad[/inlmath] [inlmath]D)\;R^2\sin\alpha\cos\beta\cos\gamma;\quad[/inlmath] [inlmath]E)\;2R^2\cos\alpha\sin(\beta+\gamma)[/inlmath]

Jedina formula koja meni pada na pamet a da ima veze sa ovim je [inlmath]P=\frac{abc}{4R}[/inlmath]. Ali ponovo ne znam kako da [inlmath]abc[/inlmath] izrazim preko uglova i poluprecnika opisanog kruga. Pa eto ako neko moze samo da mi da neke upute kako da krenem bio bih mu zahvalan.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Povrsina trougla – prijemni ETF 2003.

Postod Daniel » Subota, 23. Avgust 2014, 22:17

Sinusna teorema ti daje vezu između stranice trougla, njoj naspramnog ugla i poluprečnika kružnice opisane oko tog trougla.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 24. Avgust 2014, 01:12

Hvala. Jasno mi je sada. Nisam znao za ovaj nacin izvodjenja sinusne teoreme ja kada sam izvodio crtao sam samo trougao bez kruznice i preko visine izjednacim odnose sinusa uglova i stranica i dobijem sinusnu teoremu.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 24. Avgust 2014, 01:26

Način izvođenja sinusne teoreme o kojem govoriš je nepotpun, jer se njime samo pokazuje da je [inlmath]\frac{a}{\sin\alpha}=\frac{b}{\sin\beta}=\frac{c}{\sin\gamma}[/inlmath], ali se ne pokazuje i da je vrednost tih razlomaka jednaka prečniku kružnice opisane oko trougla, a što je takođe tvrdnja sinusne teoreme.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Nedelja, 24. Avgust 2014, 02:36

U pravu si. Zato mi je bilo i ovo neobicno da je odnos jednak [inlmath]2R[/inlmath] mada nas je i u skoli ucilo ovako kako sam ja govorio cak nikada nisu ni spomenuli precnik opisane kruznice :(
Gamma  OFFLINE

Povratak na GEOMETRIJA