Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI GEOMETRIJA

Dijagonale trapeza

[inlmath]\triangle ABC\sim\triangle A'B'C'[/inlmath]

Dijagonale trapeza

Postod Gamma » Ponedeljak, 01. Septembar 2014, 17:17

Pozdrav.Evo uradio sam jedan zadatak koji me i dalje zbunjuje pa ako neko moze da malo razjasni.

Dijagonale jednakokrakog trapeza sijeku se pod pravim uglom,a njihovi dijelovi su [inlmath]4[/inlmath] i [inlmath]3[/inlmath].Povrsina trapeza je :
a) [inlmath]1[/inlmath]
b) [inlmath]\sqrt 2[/inlmath]
c) [inlmath]\frac{49}{2}[/inlmath]
d) [inlmath]\frac{49\sqrt 2}{2}[/inlmath]

Po mome rjesenje je pod c. Ali meni ovaj zadatak zbunjuje.Kada kaze dijagonale jednakokrakog trapeza to znaci da moraju biti jednake obe dijagonale. A ova cinjenica da se jos i sjeku pod pravim uglom me zbunjuje jer ja sam probao crtati i kako god okrenem ispadne da je taj trapez kvadrat,kako? pa formula ja povrsinu preko dijagonala je [inlmath]P=\frac{d_1d_2}{2}[/inlmath] i tako dobijem odgovor pod c .
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Dijagonale trapeza

Postod Daniel » Ponedeljak, 01. Septembar 2014, 21:11

Tačno je da, kada su dijagonale trapeza jednake, to mora biti jednakokraki trapez. Ali, to što se seku pod pravim uglom uopšte ne znači da to mora biti kvadrat. Evo kako izgleda trapez zadat u ovom zadatku:

trapez.png
trapez.png (873 Bajta) Pogledano 27096 puta

Čim je rečeno da je svaka dijagonala presečena na delove dužina [inlmath]3[/inlmath] i [inlmath]4[/inlmath], tj. na delove različitih dužina, odmah znaš da to i ne može biti kvadrat – kod kvadrata se dijagonale uzajamno seku tako da je svaka presečena na dva jednaka dela.

Dobio si tačno rešenje, pod c), jer formula koju si napisao, [inlmath]P=\frac{d_1d_2}{2}[/inlmath] važi kod svih četvorouglova kod kojih se dijagonale seku pod pravim uglom, pa tako i kod ovog jednakokrakog trapeza.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5213 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Re: Dijagonale trapeza

Postod Gamma » Ponedeljak, 01. Septembar 2014, 22:04

U pravu si.Zaboravio sam na to da dijagonale kvadrata moraju biti presjecene na iste duzine. Sada mi je jasno..
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Povratak na GEOMETRIJA