Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica MATEMATIČKA ANALIZA LIMESI

Limes sa ln, tg, cos...

[inlmath]\lim\limits_{x\to\infty}x\left(\sqrt{x^2+a^2}-x\right)[/inlmath]

Re: Limes sa ln, tg, cos...

Postod Gamma » Petak, 14. Novembar 2014, 15:31

Evo pogleda gore slučajna greška treba na kraju [inlmath]-1[/inlmath] a ne [inlmath]1[/inlmath]. Slučajno sam zaboravio [inlmath]-[/inlmath]. Pa prepravi to da ne bude zabune.Upravo sam radio tako kao što si ti napiso. Jer to je jedini način na koji to znam uraditi. Vrtio sam ja nešto i sa korijenom ali ispetljam se sam zapravo ne znam kako ću kada imam korijen. On me zbunjuje. Aj daj mi upute kako bi ti radio sa korijenom da i ja probam. Jer stvarno ne znam.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Postod Daniel » Petak, 14. Novembar 2014, 17:32

Pa šta će ti upute, kad sam pokazao step-by-step postupak izračunavanja za način s korenom, ovde. :)

Meni je potpuno i promaklo da si napisao [inlmath]1[/inlmath] umesto [inlmath]-1[/inlmath]. OK, ispravio sam ti to.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Petak, 14. Novembar 2014, 20:13

Nisam to ni vidio.Da lakši je to način jer se odmah korijen uvrštava u logaritam pa preko svojstva prelazi ispred njega. Ali ja sam govorio da mi se nije dalo u slučaju kada svedem na onaj moj oblik i izrazim tangens preko korijena kada nema nikakvoga logaritma. Tu već nastaje problem...
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Subota, 15. Novembar 2014, 19:41

Upravo tako, kad svedeš na taj oblik bez logaritma, tad je već kasno za primenu tog načina s korenom. :)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Subota, 15. Novembar 2014, 20:16

Možda ga je i u tome obliku nemoguće izračunati. Jer ja sam probavao kao što sam rekao ispetljam se. Nema šta nisam probao da uradim ali nema šanse.
Gamma  OFFLINE

Prethodna

Povratak na LIMESI