Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ MATEMATIČKA ANALIZA ‹ FUNKCIJE

Ispitati periodičnost funkcija

[inlmath]f\left(x\right)=x^3+\ln\left|x+1\right|[/inlmath]

Ispitati periodičnost funkcija

Postod blake » Utorak, 17. Septembar 2013, 12:49

Je li funkcija periodična, i ako je odredi joj najmanji period [inlmath]T[/inlmath].
[dispmath]\begin{array}{ll}
a) & f(x)=a\sin\lambda x +b\cos\lambda x\\
b) & f(x)=\sqrt{\mathrm{tg}\:x}\\
c) & f(x)=\sin^2x\\
d) & f(x)=\sin(\sqrt x)
\end{array}[/dispmath]
Pretpostavljam da su sve ove trigonometrijske funkcije i dalje perodične bez obzira na korijen i kvadrat.
Sinus i kosinus funkcija se ponavlja za svako [inlmath]\pi[/inlmath].
A tanges i kotanges za [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath].
To je temeljni period.

I znam da u obliku
[dispmath]f(x)=A\sin(Bx+C)[/dispmath][dispmath]T=\frac{\mathrm{temeljni\:period}}{|B|}[/dispmath]
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +1

Re: Ispitati periodičnost funkcija

Postod Daniel » Utorak, 17. Septembar 2013, 14:21

blake je napisao:[dispmath]a)\quad f(x)=a\sin\lambda x +b\cos\lambda x[/dispmath]

[dispmath]f\left(x\right)=f\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]a\sin\lambda x+b\cos\lambda x=a\sin\lambda\left(x+T\right)+b\cos\lambda\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]a\sin\lambda x+b\cos\lambda x=a\sin\left(\lambda x+\lambda T\right)+b\cos\left(\lambda x+\lambda T\right)[/dispmath]Za [inlmath]\lambda T=2k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath] ova jednakost će biti zadovoljena, što znači da je period ove funkcije [inlmath]T=\frac{2k\pi}{\lambda},\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath], a osnovni period odgovara slučaju [inlmath]k=1[/inlmath], tj. [inlmath]T=\frac{2\pi}{\lambda}[/inlmath].

blake je napisao:[dispmath]b)\quad f(x)=\sqrt{\mathrm{tg}\:x}[/dispmath]

Ova funkcija je definisana samo za [inlmath]\mathrm{tg}\:x\ge 0[/inlmath], tj. u intervalima [inlmath]\left[k\pi,\frac{\pi}{2}+k\pi\right),\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath].[dispmath]f\left(x\right)=f\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]\sqrt{\mathrm{tg}\:x}=\sqrt{\mathrm{tg}\left(x+T\right)}[/dispmath]Kvadriramo, uz uslov [inlmath]x\in\left[k\pi,\frac{\pi}{2}+k\pi\right),\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath]:[dispmath]\mathrm{tg}\:x=\mathrm{tg}\left(x+T\right)[/dispmath]Period je [inlmath]T=k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath], a osnovni period je [inlmath]T=\pi[/inlmath].

blake je napisao:[dispmath]c)\quad f(x)=\sin^2x[/dispmath]

[dispmath]f\left(x\right)=f\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]\sin^2 x=\sin^2\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]\frac{1-\cos 2x}{2}=\frac{1-\cos 2\left(x+T\right)}{2}\quad /\cdot 2[/dispmath][dispmath]\cancel 1-\cos 2x=\cancel 1-\cos 2\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]\cos 2x=\cos 2\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]\cos 2x=\cos\left(2x+2T\right)[/dispmath]Jednakost je tačna za [inlmath]2T=2k\pi,\;k\in\mathbb{Z}\;\Rightarrow[/inlmath] period je [inlmath]T=k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath], a osnovni period je [inlmath]T=\pi[/inlmath].

blake je napisao:[dispmath]d)\quad f(x)=\sin(\sqrt x)[/dispmath]

Ova funkcija je definisana samo za [inlmath]x\ge 0[/inlmath].[dispmath]f\left(x\right)=f\left(x+T\right)[/dispmath][dispmath]\sin\sqrt x=\sin\sqrt{x+T}[/dispmath][dispmath]\sqrt{x+T}=\sqrt x+2k\pi,\;k\in\mathbb{Z}[/dispmath]Kvadriramo, uz uslov [inlmath]x\ge 0[/inlmath]:[dispmath]\cancel x+T=\cancel x+4k\pi\sqrt x+4k^2\pi^2[/dispmath][dispmath]T=4k\pi\sqrt x+4k^2\pi^2[/dispmath]Period mora da bude konstantan i da ne zavisi od [inlmath]x[/inlmath], a pošto to ovde nije slučaj, zaključujemo da funkcija nije periodična.
Ako bi se nacrtao grafik, videlo bi se da bi s povećanjem vrednosti [inlmath]x[/inlmath], oscilacije postajale sve „rastegnutije“, dok bi smanjivanjem vrednosti [inlmath]x[/inlmath] prema nuli postajale sve „zbijenije“.

blake je napisao:Sinus i kosinus funkcija se ponavlja za svako [inlmath]\pi[/inlmath].
A tanges i kotanges za [inlmath]\frac{\pi}{2}[/inlmath].
To je temeljni period.

Ne, kod sinusa i kosinusa osnovni period je [inlmath]2\pi[/inlmath], a kod tangensa i kotangensa je [inlmath]\pi[/inlmath]. (Nemoj gutati ovo „n“, jeste malo lomljenje jezika, pogotovo kod kotangensa, :) ali piše se s tim „n“.)
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod blake » Utorak, 17. Septembar 2013, 14:43

Ala dva pi i piiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
To san i mislija!
blake  OFFLINE

Zahvalio se: 127 puta
Pohvaljen: 96 puta

Postod Gamma » Subota, 10. Januar 2015, 19:54

Evo da ne otvaram novu temu imam jedan zadatak iz periodičnosti koji sam uradio na jedan svoj način u kojeme je ne vidim grešku naravno daje netačno riješenje. Periodičnost treba da bude [inlmath]T=\pi[/inlmath]. Sigurno zamka je negdje na kraju.Znači imam ja i drugo ispravno riješenje samo me zanima šta ovde kod mene nije dobro.
[dispmath]f(x)=\sin^4(x)[/dispmath][dispmath]f(x+T)=\sin^4(x+T)[/dispmath][dispmath]f(x)=f(x+T)[/dispmath][dispmath]\sin^4(x)-\sin^4(x+T)=0[/dispmath][dispmath]\left(\sin^2(x)-\sin^2(x+T)\right)\left(\sin^2(x)+\sin^2(x+T)\right)=0[/dispmath][dispmath]\left(\sin^2(x)-\sin^2(x+T)\right)=0\;\lor\;\cancel{\left(\sin^2(x)+\sin^2(x+T)\right)=0}[/dispmath][dispmath]\big(\sin(x)-\sin(x+T)\big)\big(\sin(x)+\sin(x+T)\big)=0[/dispmath][dispmath]\sin(x)=\sin(x+T)\;\lor\;\sin(x)=\sin(-x-T)[/dispmath]
Sada iz prvoga slučaja očigledno je da je periodičnost [inlmath]2k\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath] a iz drugoga slučaja [inlmath]-2k\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath] i iz ovoga se zaključi da je osnovni period [inlmath]2\pi[/inlmath] što nije tačno. Možda je ovo sve i dobro samo treba naći neki drugi način zaključivanja periodičnosti.
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +1

Postod Daniel » Nedelja, 11. Januar 2015, 01:06

Gamma je napisao:a iz drugoga slučaja [inlmath]-2k\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath]

Ne, iz drugog slučaja, [inlmath]\sin x=\sin\left(-x-T\right)[/inlmath], dobije se da je [inlmath]T=\left(2k+1\right)\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath], što u uniji sa skupom rešenja prvog slučaja, [inlmath]T=2k\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath], daje skup rešenja [inlmath]T=k\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath], odakle sledi da osnovni period iznosi [inlmath]\pi[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Nedelja, 11. Januar 2015, 01:53

Kako si došo do toga riješenja?Evo ja probavam ne mogu da skontam nikako.
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Nedelja, 11. Januar 2015, 23:13

Pa, evo. Sinus ugla [inlmath]\alpha[/inlmath] je na ovoj slici obeležen zelenom bojom,

trigonometrijska kruznica 1.png
trigonometrijska kruznica 1.png (1.88 KiB) Pogledano 8161 puta

a na ovoj slici je zelenom bojom obeležen sinus ugla [inlmath]\left(-\alpha-T\right)[/inlmath]:

trigonometrijska kruznica 2.png
trigonometrijska kruznica 2.png (2.33 KiB) Pogledano 8161 puta

Koliko treba da iznosi ugao [inlmath]T[/inlmath] da bi zeleno označena dužina na drugoj slici bila jednaka zeleno označenoj dužini na prvoj slici?

A mogu ti i jednostavno pokazati da se iz [inlmath]\sin x=\sin\left(-x-T\right)[/inlmath] ne dobija [inlmath]-2k\pi ,\;k\in\mathbb{Z}[/inlmath] kako si ti dobio. Uvrštavanjem tog rešenja u jednakost [inlmath]\sin x=\sin\left(-x-T\right)[/inlmath],
[dispmath]\sin x=\sin\left[-x-\left(-2k\pi\right)\right]\\
\sin x=\sin\left(-x+2k\pi\right)\\
\sin x=\sin\left(-x\right)\\
\sin x=-\sin x[/dispmath]
Kontradikcija.
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Ponedeljak, 12. Januar 2015, 01:50

Jasno mi je sada na šta se svodi ta priča.Ostala su mi još dva zadatka da kompletiram ovu periodičnost.
1) [inlmath]f(x)=[x][/inlmath] i piše razlomljeni dio broja [inlmath]x[/inlmath] uopšte nemam blage veze šta to znači.
2) [inlmath]f(x)=\sin^3x[/inlmath]
Za ovu drugu funkciju veoma slično kao i za prvu funkciju
[dispmath]f(x)=\sin^3x[/dispmath][dispmath]f(x+T)=\sin^3(x+T)[/dispmath][dispmath]f(x)=f(x+T)[/dispmath][dispmath]\sin^3x=\sin^3(x+T)[/dispmath][dispmath]\sin^3x-\sin^3(x+T)=0[/dispmath][dispmath]\big(\sin x-\sin(x+T)\big)\left(\sin^2x+\sin x\sin(x+T)+\sin^2(x+T)\right)=0[/dispmath][dispmath]\sin x=\sin(x+T)\lor\left(\sin^2x+\sin x\sin(x+T)+\sin^2(x+T)\right)=0[/dispmath]
Iz prvoga dijela očigledo je da je periodičnost [inlmath]2\pi[/inlmath] što jeste i tačno rješenje. A Ovaj drugi dio me zbunjuje pitanje je kako tu odrediti [inlmath]T[/inlmath] ?
Gamma  OFFLINE

Postod Daniel » Ponedeljak, 12. Januar 2015, 15:17

Gamma je napisao:1) [inlmath]f(x)=[x][/inlmath] i piše razlomljeni dio broja [inlmath]x[/inlmath] uopšte nemam blage veze šta to znači.

Razlomljeni deo broja dobiješ kad od nekog realnog broja oduzmeš celobrojnu vrednost tog broja (tj. oduzmeš najveći ceo broj koji je manji od tog broja).
– od broja [inlmath]25,83682[/inlmath] razlomljeni deo je [inlmath]25,83682-25[/inlmath], tj. [inlmath]0,83682[/inlmath].
– od broja [inlmath]4,3751[/inlmath] razlomljeni deo je [inlmath]4,3751-4[/inlmath], tj. [inlmath]0,3751[/inlmath].
– od broja [inlmath]7[/inlmath] razlomljeni deo je [inlmath]7-7[/inlmath], tj. [inlmath]0[/inlmath].
– od broja [inlmath]\pi[/inlmath] razlomljeni deo je [inlmath]3,14159\ldots-3[/inlmath], tj. [inlmath]0,14159\ldots[/inlmath]
Dakle, razlomljeni deo broja uvek se nalazi u intervalu [inlmath]\left[0,1\right)[/inlmath].

Gamma je napisao:[dispmath]\sin x=\sin(x+T)\lor\left(\sin^2x+\sin x\sin(x+T)+\sin^2(x+T)\right)=0[/dispmath]
Iz prvoga dijela očigledo je da je periodičnost [inlmath]2\pi[/inlmath] što jeste i tačno rješenje. A Ovaj drugi dio me zbunjuje pitanje je kako tu odrediti [inlmath]T[/inlmath] ?

Nikako. :) Taj drugi deo ignorišeš, jer on nikad i ne može biti nula. :)
Kad rastavljaš zbir ili razliku kubova,
[dispmath]a^3\pm b^3=\left(a\pm b\right)\left(a^2\mp ab+b^2\right)[/dispmath]
ovaj drugi faktor, [inlmath]\left(a^2\mp ab+b^2\right)[/inlmath], uvek je veći od nule (eventualno jednak nuli kada su i [inlmath]a[/inlmath] i [inlmath]b[/inlmath] jednaki nuli, ali taj slučaj ovde nemamo), u šta se možeš i uveriti ako ga posmatraš kao funkciju, bilo od [inlmath]a[/inlmath], bilo od [inlmath]b[/inlmath], pa tražiš nule te funkcije. Dobićeš da je diskriminanta manja od nule, što znači da ta funkcija nema nule.
Drugim rečima, znak izraza [inlmath]a^3\pm b^3[/inlmath] isti je kao i znak njegovog faktora [inlmath]a\pm b[/inlmath].
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Postod Gamma » Ponedeljak, 12. Januar 2015, 16:55

Čak kada si mi i objasnio taj razlomljeni dio broja [inlmath]x[/inlmath].Ponovo ne znam kako tu ispitati periodičnost. Zbunjuje me to zaokruživanje. Mada meni je više ovo nalik na neko programiranje to bi trebalo biti ovako [inlmath]f(x)=x-\mathrm{round}(x)[/inlmath].Zapravo pitanje je kakvu funkciju staviti za zaokruživanje. Koliko se sjećam ROUND se koristi u excelu pascalu itd.. A kod C-a koristi se funkcija [inlmath]\mathrm{floor}(x)[/inlmath].Sada ne znam kakva se treba koristiti u ovome slučaju i kako početi ispitivati periodičnost.
Gamma  OFFLINE

Sledeća

Povratak na FUNKCIJE