Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ MATEMATIČKA ANALIZA ‹ NIZOVI I REDOVI

Aritmetička i geometrijska progresija – odrediti brojeve

[inlmath]a_1,\:a_2,\:...\:a_{n-1},\:a_n[/inlmath]

Aritmetička i geometrijska progresija – odrediti brojeve

Postod Maturant » Četvrtak, 29. Januar 2015, 21:36

Potrebna mi je pomoc oko sledeceg zadatka: Tri broja ciji je zbir [inlmath]63[/inlmath] obrazuju opadajucu aritmeticku progresiju. Ako od prvog oduzmemo [inlmath]7[/inlmath], od drugog [inlmath]9[/inlmath], a od treceg [inlmath]5[/inlmath], dobija se geometrijska progresija. Koji su to brojevi?

Clanove geom. progresije sam izrazio preko clanova aritmeticke progresije, a prethodno sam iz zbira clanova aritm. progr. dobio da je [inlmath]a_2=21[/inlmath] odnosno [inlmath]a_1+d=21[/inlmath] . Pokusavao sam dalje nesto da menjam, ubacujem, sisteme, ali nista nisam dobio

Zahvalio se: 14 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+
  • +2

Re: Aritmetička i geometrijska progresija – odrediti brojeve

Postod Sinisa » Četvrtak, 29. Januar 2015, 22:06

ovo je moja ideja
[dispmath]a+b+c=63[/dispmath][dispmath]b-9=\sqrt{(a-7)\cdot(c-5)}[/dispmath]
obzirom da je artimeticki niz to znaci da vrijedi sledece: [inlmath]c-b=b-a=d[/inlmath]

najbolje bi bilo kada bi ovo [inlmath]b[/inlmath] preskocio i ovu trecu jednacinu iskoristio da jednu nepoznatu izrazis preko druge. a kasnije bi dibio sistem jednacina sa dvije nepoznate...

mene jedino buni to zato sto jedan niz raste a drugi opada a imam osjecaj da kada bi ga rijesavao na ovaj nacin da bi ti to bilo potrebno samo na samom kraju da odredis treci clan niz

ali ipak mislim da je ovo tacno zapocet zadatak :)

srecno!
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

• +1

Postod Daniel » Četvrtak, 29. Januar 2015, 22:30

To bi bilo to. Eventualno, ja bih te tri jednačine odmah postavio na sledeći način:

Maturant je napisao:Tri broja ciji je zbir [inlmath]63[/inlmath]

[dispmath]a+b+c=63\quad\left(1\right)[/dispmath]
Maturant je napisao:obrazuju opadajucu aritmeticku progresiju.

[dispmath]b=\frac{a+c}{2}\;\Rightarrow\;a+c=2b\quad\left(a>b>c\right)\quad\left(2\right)[/dispmath]
Maturant je napisao:Ako od prvog oduzmemo [inlmath]7[/inlmath], od drugog [inlmath]9[/inlmath], a od treceg [inlmath]5[/inlmath], dobija se geometrijska progresija.

[dispmath]\left(b-9\right)^2=\left(a-7\right)\left(c-5\right)\quad\left(3\right)[/dispmath]
I, odmah vidimo da ako jednačinu [inlmath]\left(2\right)[/inlmath] uvrstimo u jednačinu [inlmath]\left(1\right)[/inlmath], možemo lako odrediti [inlmath]b[/inlmath], čiju vrednost ([inlmath]21[/inlmath], kako si i dobio) dalje uvrštavamo u jednačinu [inlmath]\left(3\right)[/inlmath], a [inlmath]c[/inlmath] izrazimo preko [inlmath]a[/inlmath] i rešavamo kvadratnu jednačinu po [inlmath]a[/inlmath]. Odbacujemo ono rešenje kvadratne jednačine koje ne zadovoljava uslov da je aritmetički niz opadajući...
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Maturant » Petak, 30. Januar 2015, 14:15

Resio sam zadatak, ali mi nije potpuno jasno. Do sada su svi zadaci iz ove oblasti resavane kao na primer, ovo je opadajuci aritmeticki niz [inlmath]a_3=a_1+d,\;a_2=a_1+d,\;a_1[/inlmath] pa sad preko ovoga ubacujem u geometrijski niz. Shvatio sam drugi [inlmath](2)[/inlmath] uslov da je iz aritmetickog niza, ali nisam siguran za treci [inlmath](3)[/inlmath]?

Postod Maturant » Petak, 30. Januar 2015, 14:29

Razumeo sam kako ide, resio sam jos jedan zadatak slican ovome.

Postod Maturant » Petak, 30. Januar 2015, 16:04

1. Data su cetiri broja od kojih prva tri cine aritmeticku progresiju, a poslednja tri opadajucu geometrijsku progresiju. Odredi ove brojeve ako se zna da je zbir prva dva [inlmath]20[/inlmath], a zbir poslednja dva [inlmath]6[/inlmath].

to su brojevi npr [inlmath]a,b,c,d[/inlmath]
[dispmath]2b=a+c\quad(1)\\
c^2=b\cdot d\quad(2)[/dispmath] [inlmath]a+b=20,\;c+d=6[/inlmath] Dalje sam pokusao preko [inlmath]a[/inlmath] da izrazim medjutim pod korenom bih dobio neki bezveze broj

• +1

Postod Sinisa » Petak, 30. Januar 2015, 16:55

koliko imas nepoznatih, toliko moras imati i jednacina

niz: [inlmath]a\;b\;c\;d[/inlmath]
[dispmath]a+b=20[/dispmath][dispmath]c+d=6[/dispmath][dispmath]c-b=b-a[/dispmath][dispmath]c^2=b\cdot d[/dispmath]
sada rijesi sistem cetiri jednacine sa cetiri nepoznate
Sinisa  OFFLINE

Zahvalio se: 74 puta
Pohvaljen: 399 puta

• +1

Postod Gamma » Petak, 30. Januar 2015, 23:57

I dobiješ dva para rješenja.Jer je u pitanju opadajuća geometrijska progresija drugo rješenje ne zadovoljava taj uslov.Znači samo prvo je tačno.
[dispmath]a_1=12,\;b_1=8,\;c_1=4,\;d_1=2[/dispmath][dispmath]a_2=\frac{95}{6},\;b_2=\frac{25}{6},\;c_2=-\frac{15}{2},\;d_2=\frac{27}{2}[/dispmath]
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

• +1

Postod Daniel » Subota, 31. Januar 2015, 13:43

Ako te buni kako da rešiš sistem od četiri jednačine s četiri nepoznate, evo načina koji se meni čini najjednostavnijim. Imaš, znači, sistem
[dispmath]\begin{array}{lc}
2b=a+c & \left(1\right)\\
c^2=bd & \left(2\right)\\
a+b=20 & \left(3\right)\\
c+d=6 & \left(4\right)
\end{array}[/dispmath]
Sabereš [inlmath]\left(3\right)[/inlmath] i [inlmath]\left(4\right)[/inlmath] i dobiješ
[dispmath]a+c+b+d+26[/dispmath][dispmath]a+c=26-b-d[/dispmath]
Zatim to uvrstiš u [inlmath]\left(1\right)[/inlmath]:
[dispmath]2b=26-b-d[/dispmath][dispmath]3b=26-d[/dispmath][dispmath]b=\frac{26-d}{3}[/dispmath]
Zatim to uvrstiš u [inlmath]\left(2\right)[/inlmath]:
[dispmath]c^2=\frac{26-d}{3}\cdot d[/dispmath]
A promenljivu [inlmath]c[/inlmath] napišeš kao [inlmath]6-d[/inlmath], što se dobija iz jednačine [inlmath]\left(4\right)[/inlmath], tako da prethodna jednačina postaje
[dispmath]\left(6-d\right)^2=\frac{26-d}{3}\cdot d[/dispmath]
u kojoj figuriše samo jedna nepoznata, [inlmath]d[/inlmath].
Središ to i dobiješ kvadratnu jednačinu po [inlmath]d[/inlmath], za koju ćeš dobiti dva rešenja, od kojih odbacuješ ono koje ne ispunjava uslov zadatka da poslednja tri broja čine opadajuću geometrijsku progresiju. Kad si odredio [inlmath]d[/inlmath], posle toga je vrlo lako odrediti i [inlmath]a[/inlmath], [inlmath]b[/inlmath] i [inlmath]c[/inlmath].
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Povratak na NIZOVI I REDOVI