Korisnički Kontrolni Panel
Pogledajte svoj profil
Pogledajte svoje postove
ČPP
Prijavite se

Matematički forum na kojem možete da diskutujete o raznim matematičkim oblastima, pomognete drugima oko rešavanja zadataka, a i da dobijete pomoć kada vam zatreba

Index stranica ‹ OSTALE MATEMATIČKE OBLASTI ‹ KOMBINATORIKA

Priprema za takmičenje iz matematike

[inlmath]{n\choose k}=\frac{n!}{\left(n-k\right)!k!}[/inlmath]

Priprema za takmičenje iz matematike

Postod Mrmarko » Subota, 31. Januar 2015, 00:34

Imam sutra takmicenje.

Zanima me kako se lakse rade zadaci tipa: koji je najmanji cetvorocifren broj deljiv sa [inlmath]72[/inlmath]?

I jos jedno pitanja: kad i kako se koristi binomni koificijent? Msm u onim zadacima tipa: koliko ima dvocifrenih brojeva cije su obe cifre parne?

Molim vas sto pre... Sutra u 10 je takmicenje
Poslednji put menjao Daniel dana Subota, 31. Januar 2015, 15:14, izmenjena samo jedanput
Razlog: Promena naziva teme u adekvatniji
Mrmarko  OFFLINE

Zahvalio se: 0 puta
Pohvaljen: 0 puta

Sharuj ovu temu na:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter Share on MySpace MySpace Share on Google+ Google+

Re: Priprema za takmičenje iz matematike

Postod Gamma » Subota, 31. Januar 2015, 01:14

Kakvo je takmičenje u pitanju? Kud prije? Meni je nekako to rano. Takmičenja tek počinju tamo od marta.
Da li si radio kombinatoriku?
Gamma  OFFLINE

Zahvalio se: 183 puta
Pohvaljen: 239 puta

Postod Mrmarko » Subota, 31. Januar 2015, 01:18

To je skolsko, ali posto ce nas biti malo onda ce biti tezi zadaci, to je rekao nastavnik. Tako da koram dobro da se spremim... Nismo nikad radili, on uvek kaze da se takvi zadaci moraju resavati glavom, na zadanja 3 takmicenja bio je ovaj zadatak( deljiv sa [inlmath]72[/inlmath], al budu drugo brojevi.)
A znam da moze neki drugo nacin
Mrmarko  OFFLINE

Postod Gamma » Subota, 31. Januar 2015, 01:25

Za koji je rarzed takmičenje? I koja škola? Imaš ovde na forumu dosta objašnjenog o binomnim koeficijentima.Pregledaj to pa onda pređi na zadatke.Svaka ti čast ako se pripremiš za par sati za to takmičenje. :mrgreen:
Gamma  OFFLINE

Postod Mrmarko » Subota, 31. Januar 2015, 01:30

Pa vezbao sam ja i ranije, ali to ne znam...
Mrmarko  OFFLINE

Postod Daniel » Subota, 31. Januar 2015, 01:35

Stvarno, zašto ovakve stvari ostavljaš za noć pred takmičenje? :roll:

Ovaj zadatak sa [inlmath]72[/inlmath] mi se čini nekako previše jednostavan i mogao bi se uraditi i napamet – pomnožiš [inlmath]72[/inlmath] sa [inlmath]10[/inlmath], dobiješ [inlmath]720[/inlmath] i onda na [inlmath]720[/inlmath] onoliko puta dodaješ [inlmath]72[/inlmath] dok ne pređeš hiljadarku i to ti je onda najmanji četvorocifreni broj deljiv sa [inlmath]72[/inlmath]. Inače se kod zadataka s ispitivanjem deljivosti uglavnom primenjuje rastavljanje brojeva na činioce (npr. [inlmath]72=2\cdot2\cdot2\cdot3\cdot3[/inlmath]) pa se gleda deljivost... Teorija brojeva je vrlo kompleksna oblast i svaki zadatak ima svoju neku caku. Nemoguće je dati neki univerzalan recept. Recept je jedino – što više provežbanih zadataka, ali o tome je trebalo da misliš ranije.

Binomni koeficijent se koristi samo kod kombinacija, ne koristi se kod permutacija i varijacija. Ne znam koliko imaš vremena, ali možeš pročitati ovu temu. Kod određivanja koliko ima dvocifrenih brojeva čije su obe cifre parne potrebno je da pomnožiš broj parnih cifara koje se mogu naći na prvoj poziciji (to su cifre [inlmath]2[/inlmath], [inlmath]4[/inlmath], [inlmath]6[/inlmath] i [inlmath]8[/inlmath]) brojem parnih cifara koje se mogu naći na drugoj poziciji (to su cifre [inlmath]0[/inlmath], [inlmath]2[/inlmath], [inlmath]4[/inlmath], [inlmath]6[/inlmath] i [inlmath]8[/inlmath]).

Obrati pažnju na Pravilnik ovog foruma, kojim je izričito zabranjeno da se u naslovima tema koristi reč „Hitno“ (tačka 9). Takođe, pitanja treba da se postavljaju u odgovarajućim rubrikama (tačka 8.) što znači – pitanja iz teorije brojeva se postavljaju u „Teoriji brojeva“ itd.
I do not fear death. I had been dead for billions and billions of years before I was born, and had not suffered the slightest inconvenience from it. – Mark Twain
Korisnikov avatar
Daniel  OFFLINE
Administrator

Zahvalio se: 5214 puta
Pohvaljen: 4974 puta

Postod Gamma » Subota, 31. Januar 2015, 01:58

Nisi mi odgovorio koja je škola u pitanju odnosno koji razred? Ako je osnovna u pitanju onda nemaš šta puno raditi s kombinatorikom i teorijom brojeva. Skoro pa nikako :(
Gamma  OFFLINE

Postod Mrmarko » Subota, 31. Januar 2015, 02:07

Hvala

Razred 8.

Skolu nmg da otkrivam, Srbija je u pitanju, beogradski okrug.
Mrmarko  OFFLINE

Postod Gamma » Subota, 31. Januar 2015, 02:10

Nisam ni mislio da mi kažeš puno ime škole. Već da li je srednja ili osnovna.Onda radi na fazone tipa kao što ti je Daniel pokazo. A ovu kombinatoriku pusti kraju...Biće kasnije vremena za to.
Gamma  OFFLINE

Povratak na KOMBINATORIKA